Гърция е дом на някои от най-забележителните острови в света и гръцките острови не са изключение. В статията по-долу ви предлагаме кратко описание на някои от най-добрите дестинации в региона:

Санторини: Санторини е вулканичен остров с уникален ландшафт, известен с емблематичните си бели сгради със сини куполи. Посетителите могат да се насладят на впечатляващи залези, да разгледат древни руини или да релаксират на някой от многобройните плажове на острова.

Миконос: Този оживен остров е известен с бурния си нощен живот и космополитната си атмосфера. Миконос е дом на някои от най-добрите клубове и барове в Гърция, както и на красиви плажове, традиционни вятърни мелници и очарователни улици, осеяни с цветни сгради.

Крит: Най-големият остров в Гърция, Крит, предлага разнообразни атракции – от древни руини и исторически забележителности до зашеметяващи плажове и природни чудеса. Посетителите могат да разгледат минойския дворец Кносос, да се разходят из дефилето Самария или просто да се попекат на слънце на някой от многобройните плажове на острова.

Родос: Разположен в източната част на Егейско море, островът е дом на някои от най-запазените средновековни архитектурни паметници в света. Старият град на Родос е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и се отличава с впечатляващи крепостни стени, тесни улички и исторически сгради.

Корфу: Известен със своите зашеметяващи плажове, пищна зеленина и богата история, Корфу е един от най-популярните острови в Гърция. Посетителите могат да разгледат очарователния стар град, да посетят древни руини или просто да се отпуснат на някой от многобройните плажове на острова.

Закинтос: Този живописен остров е известен със своите зашеметяващи плажове, кристално чисти води и бурен нощен живот. На Закинтос се намира и известният плаж Навагио, до който се стига само с лодка.

Историята на Гръцките острови

Древна история: Гръцките острови са били дом на някои от най-напредналите цивилизации на древния свят, включително на минойците на остров Крит и на микенците на континента. Остров Санторини е известен и с Минойското изригване, за което се смята, че е станало около 1600 г. пр.н.е. и е едно от най-големите вулканични изригвания в историята.

През класическата епоха гръцките острови играят важна роля в развитието на гръцката култура и демокрация. Много известни философи, писатели и художници, като Аристотел, Омир и Платон, произхождат от островите.

Средновековна история: По време на византийската епоха гръцките острови са важна част от търговската мрежа на империята, а на много от островите се намират важни религиозни обекти като манастири и църкви.

През средновековната епоха островите са управлявани от редица могъщи империи, включително венецианската, която оставя трайно наследство от красива архитектура и укрепления.

Съвременна история: През XIX в. гръцките острови играят важна роля в борбата за независимост на Гърция. Островите са основна база за гръцките борци от съпротивата и много жители на острова се включват в борбата за свобода.

През 20-ти век гръцките острови се превръщат във важна туристическа дестинация, привличайки посетители от цял свят към своите зашеметяващи плажове, древни руини и живописни села.

Днес гръцките острови са популярна туристическа дестинация и продължават да играят важна роля в богатото културно наследство на Гърция.

Регионите на Гръцките остров

1. Островите в Сароническия залив: Разположени в близост до Атина, тези острови са известни с очарователните си селца, красиви плажове и богата история. В Егина се намира прочутият храм на Афая, а Хидра е известна с традиционната си архитектура и улиците без автомобили.

2. Циклади: Тази група острови е известна с емблематичните си белосани сгради и красиви плажове. Популярни дестинации в Цикладите са Миконос, Санторини и Парос.

3. Додеканезите: Додеканезките острови, разположени в югоизточната част на Егейско море, са известни с богатата си история и разнообразните си пейзажи. Родос е един от най-популярните острови в групата, който се отличава с красиви плажове и впечатляващи древни руини.

4. Спорадски острови: Тези острови са известни с девствената си природна красота, буйни гори и кристално чисти води. Скопелос и Скиатос са популярни дестинации, известни със своите зашеметяващи плажове и очарователни селища.

5. Източни егейски острови: Тази група острови е известна с красивите си плажове, богата история и традиционна култура. Лесбос е известен със своите маслинови горички и горещи извори, а Хиос – с уникалните си мастикови дървета.

6. Острови в Северно Егейско море: Тази група острови е разположена близо до бреговете на Турция и е известна с красивите си плажове и живописни пейзажи. Лимнос е популярна дестинация, която се отличава с красиви плажове и спиращи дъха пейзажи.

7. Йонийски острови: Тази група острови е разположена в западната част на Гърция и е известна с красивите си плажове и буйна растителност. Корфу е един от най-популярните острови в групата, който се отличава с красиви плажове и впечатляваща венецианска архитектура.

Как да Стигнем от България до Гръцките Острови?

Има няколко варианта за придвижване от България до гръцките острови, включително:

Самолет: Най-лесният и удобен начин да стигнете до Гръцките острови от България е със самолет. Няколко авиокомпании предлагат полети от София, България, до различни гръцки острови, включително Атина, Миконос, Санторини и Родос. След като пристигнете в Гърция, можете да вземете ферибот или вътрешен полет, за да стигнете до крайната си дестинация.

Автобус: Друга възможност е да вземете автобус от България до Атина, която е основният транспортен възел в Гърция. От Атина можете да вземете ферибот или вътрешен полет, за да стигнете до избрания от вас гръцки остров. Няколко автобусни компании предлагат директни услуги от София, България, до Атина, като времето за пътуване е приблизително 10-12 часа.

Автомобил: Ако предпочитате да шофирате, можете да шофирате до пристанище Игуменица в Гърция, което е основно фериботно пристанище, свързващо континентална Гърция с Йонийските острови и няколко други острова в Егейско море. Пътуването от София до Игуменица отнема около 10-12 часа в зависимост от трафика и пътните условия.

Как да се придвижвате в района на гръцките острови?

Най-добрият начин за придвижване в района на Гръцките острови ще зависи от острова или островите, които планирате да посетите. Ето някои от най-разпространените възможности за транспорт:

Ферибот: Гръцките острови са добре свързани с мрежа от фериботни услуги, които са най-популярният начин на транспорт между островите. В Гърция работят няколко фериботни компании, като разписанията и маршрутите могат да варират в зависимост от сезона. По-големите острови като Крит, Родос и Корфу имат и летища и можете да летите до и от тези острови.

Автобус: Автобусите са често срещан вид транспорт на по-големите острови като Крит и Родос. На много от островите има обществени автобусни линии, които се движат редовно между основните градове и туристическите дестинации. На по-малките острови обаче автобусите може да не са налични или да имат ограничено разписание, така че е най-добре предварително да проверите възможностите за местен транспорт.

Такси: Таксита се предлагат на повечето острови, но те могат да бъдат скъпи, особено по време на пиковия туристически сезон. Добре е да преговаряте за цената, преди да се качите в таксито, тъй като цените може да не са регулирани.

Коли или скутери под наем: Наемането на автомобил или скутер е чудесен начин за опознаване на островите, особено ако искате да разгледате по-отдалечени райони. В някои райони обаче паркирането може да е трудно, а условията за шофиране могат да бъдат трудни, особено на по-малките острови с тесни и криволичещи пътища.

Ходене пеша или каране на велосипед: Много от гръцките острови са достатъчно малки, за да ги разгледате пеша или с велосипед. Това е чудесен начин да опознаете местната култура, да откриете скрити съкровища и да се насладите на красивата природа със собствено темпо.

Кои са Туристическите Забележителности, Които Трябва да се Видят в Района на Гръцките Острови?

Гръцките острови са дом на множество туристически забележителности, които задължително трябва да се видят. Ето някои от тях:

 1. Посетете Акропола в Атина. Никое пътуване до Гърция не е пълно без посещение на Акропола в Атина – един от най-важните археологически обекти в света.
 2. Разглеждане на очарователните села на Санторини. Санторини е известен със своите живописни села, включително Иа и Фира, от които се открива зашеметяваща гледка към калдерата на острова.
 3. Открийте древни руини на остров Крит. На остров Крит се намират няколко важни археологически обекта, сред които дворецът Кносос и древният град Гортина.
 4. Отпуснете се на плажовете на Миконос: Миконос е известен с красивите си плажове, включително Paradise Beach и Super Paradise Beach, които са популярни сред посетителите на партита.
 5. Посетете историческия град Родос. Родос е дом на един от най-добре запазените средновековни градове в Европа, с впечатляващи крепостни стени и тесни улички, осеяни с исторически сгради.
 6. Разгледайте остров Корфу. Корфу е известен с красивите си плажове, буйна растителност и исторически забележителности, включително Стария град на Корфу и двореца Ахилеон.
 7. Посетете Сините пещери на остров Закинтос. Закинтос е дом на няколко зашеметяващи природни забележителности, сред които известните Сини пещери и плажът Навагио, до който се стига само с лодка.
 8. Стигнете с лодка до остров Делос. Делос е обект на световното наследство на ЮНЕСКО и един от най-важните археологически обекти в Гърция, където има руини на древен град и множество храмове.
 9. Разходка из дефилето Самария в Крит: Дефилето Самария е едно от най-дългите и впечатляващи дефилета в Европа, което предлага зашеметяващи гледки и предизвикателен поход за приключенски настроените пътешественици.
 10. Насладете се на нощния живот в Миконос и Йос: Миконос и Йос са известни с оживения си нощен живот, с множество барове и клубове, които ще забавляват посетителите до ранните часове на сутринта.

Какво да Правите в на Гръцките Острови?

На гръцките острови има много неща, които да правите, в зависимост от вашите интереси и предпочитания. Ето някои от най-добрите, според нас, неща:

Насладете се на слънцето на плажовете.Гръцките острови имат едни от най-красивите плажове в света, с кристално чисти води и мек пясък. Независимо дали търсите оживен плаж с много удобства, или уединено заливче, където да се отпуснете, със сигурност ще намерите нещо, което да отговаря на вашите нужди.

Разгледайте древни руини и исторически обекти. Гръцките острови са богати на история и култура и там има много археологически обекти, музеи и исторически забележителности, които можете да разгледате. Посетете Акропола в Атина, двореца Кносос на остров Крит или средновековния град Родос, за да се запознаете с богатата история на Гърция.

Опитайте местната кухня. Гръцката храна е известна със своите пресни, здравословни съставки и неустоими аромати. Независимо дали търсите морски дарове, месо на скара или вегетариански ястия, на гръцките острови ще го намерите. Не забравяйте да опитате и някои от местните вина и спиртни напитки!

Посетете повече от един остров. Защо да се ограничавате само с един от многото острови, когато можете да избирате? Вземете ферибот или лодка, за да разгледате няколко острова и да се насладите на уникалния им чар и забележителности.

Насладете се на водни спортове и дейности. Гръцките острови предлагат широк спектър от водни спортове и дейности, включително гмуркане с шнорхел, гмуркане с акваланг, уиндсърфинг и ветроходство. Независимо дали сте опитен любител на водните спортове или начинаещ, със сигурност ще намерите нещо, което отговаря на вашите интереси и ниво на умения.

Посетете местните пазари и магазини. Гръцките острови са известни със своите занаятчийски изделия, текстил и други традиционни продукти. Посетете местните пазари и магазини, за да потърсите сувенири, подаръци и уникални предмети, които да вземете със себе си.

Станете част нощния живот. Гръцките острови са известни с оживения си нощен живот, с множество барове, клубове и заведения, от които можете да избирате. Независимо дали предпочитате спокоен бар на плажа или шумен нощен клуб, със сигурност ще намерите нещо, което да отговаря на вашия стил.

Каква е Традиционната Храна?

Гръцката кухня е известна в цял свят със своите пресни, здравословни съставки. Ето някои от най-популярните ястия и съставки, които да опитате, докато сте на гръцките острови:

 • Гръцка салата. Тази класическа салата включва пресни домати, краставици, лук, сирене фета, маслини и капка зехтин и лимонов сок.
 • Мусака – популярна гръцка запеканка, приготвена от пластове нарязан патладжан, смляно месо и кремообразен сос бешамел.
 • Сувлаки – шишчета от месо на скара, обикновено от свинско, пилешко или агнешко месо, които се сервират с пита хляб, сос цацики и гръцка салата.
 • Спанакопита – тестено изделие приготвено от спанак, сирене фета и фило тесто.
 • Долмадес (сърми) – пълнени гроздови листа, обикновено с ориз, билки и понякога с мляно месо.
 • Гирос – популярно улично ястие, приготвено от месо (обикновено свинско или пилешко), увито в пита и гарнирано с домати, лук и сос цацики.
 • Сирене фета – меко, пикантно сирене от овче мляко, което често се използва в салати и за гарниране на месо на скара.
 • Зехтин. Висококачественият екстра върджин зехтин, който е основна част от гръцката кухня, се използва във всички продукти – от салати до маринати и сосове.
 • Узо – алкохолна напитка с аромат на анасон, който често се сервира като аперитив или дижестив.
 • Гръцко вино. Гърция има дългогодишна традиция във винопроизводството и много уникални и вкусни сортове, които можете да опитате, включително Assyrtiko, Agiorgitiko и Xinomavro.

Какво е Времето на Гръцките острови?

Времето на гръцките острови може да варира в зависимост от времето на годината и конкретния остров, който посещавате. Обикновено климатът на гръцките острови е средиземноморски, което означава горещо и сухо лято и мека и дъждовна зима. Ето какво можете да очаквате по отношение на времето през различните сезони:

Пролет (март – май): Пролетта е чудесно време за посещение на гръцките острови, с топло време, много слънце и цъфтящи цветя. Средните температури варират между 15 и 20°C, като вечерите са по-хладни, а от време на време има и валежи.

Лято (юни – август): Лятото е пиковият туристически сезон на гръцките острови, с горещо, сухо време и много слънце. Средните температури варират между 25 и 30°C, като в някои райони понякога се наблюдават горещи вълни.

Есен (септември – ноември): Есента е още едно чудесно време за посещение на Гръцките острови, с все още топло време, по-малко туристи и много слънце. Средните температури варират от 15 до 25°C, като вечерите са по-хладни, а от време на време има и валежи.

Зима (декември – февруари): Зимата е слабият туристически сезон на гръцките острови, с меки температури, дъждове от време на време и по-хладни вечери. Средните температури варират между 5-15°C, като в планинските райони температурите са по-ниски.

Времето по месеци

 • Януари е най-студеният месец в годината на гръцките острови. Средните високи температури варират между 13 и 14°C, като вечерите са по-хладни и понякога има валежи. Температурата на морската вода също е най-ниска по това време, което прави плуването не особено приятно. Въпреки по-ниските температури, Януари все още може да бъде чудесно време за посещение, ако търсите по-спокойно и автентично преживяване. Островите все още не са пълни с туристи и можете да се насладите на местната кухня, култура и красиви пейзажи без летните тълпи. Някои туристически обекти и атракции може да са затворени по това време, но все пак можете да намерите много неща за гледане и правене, като например да изследвате древни обекти, да се разхождате в планината или да посетите местните музеи и галерии. Ако планирате да посетите някои от гръцките острови през Януари, не забравяйте да вземете със себе си топли дрехи и дъждобрани, както и здрави обувки.
 • Февруари все още е сравнително студен и влажен месец на гръцките острови, със средни високи температури от 14-15°C (57-59°F) и случайни валежи. С напредването на месеца обаче температурите започват бавно да се повишават и може да има повече слънчеви дни. Въпреки по-ниските температури, февруари все още може да бъде чудесно време за посещение, ако търсите по-спокойно и достъпно преживяване. Много туристически обекти и атракции може да са затворени по това време, но все пак можете да се насладите на местната кухня, култура и красиви пейзажи. Някои популярни зимни дейности на гръцките острови включват каране на ски, сноуборд и опознаване на природата. Ако планирате да посетите Гръцките острови през февруари, не забравяйте да вземете със себе си топли дрехи и дъждобрани, както и здрави обувки за опознаване на природата.
 • Март е началото на пролетния сезон на гръцките острови и времето започва да се затопля. Средните високи температури варират между 14 и 16°C, с редки валежи и умерени ветрове. С напредването на месеца температурите постепенно се повишават, а дните стават по-дълги и слънчеви. Март може да бъде чудесно време за посещение, ако търсите по-спокойно преживяване с по-меко време. Островите са по-малко претъпкани и можете да се насладите на местната култура и красивите пейзажи без летните тълпи. Можете да изследвате древни обекти, да се разхождате в планините или да се наслаждавате на дейности на открито, като колоездене или конна езда. Ако планирате да посетите Гръцките острови през март, не забравяйте да вземете със себе си пластове дрехи, за да се приспособите към променливите температури и случайните дъждове.
 • Април е чудесно време за посещение на Гръцките острови, тъй като времето започва да се затопля, а пролетните цветя са в пълен разцвет. Средните високи температури варират между 18 и 20°C, като дните са слънчеви, а от време на време има и дъждове. Температурата на морето също започва да се повишава, което го прави удобно за плуване. Април е чудесно време да се насладите на дейности на открито, като пешеходен туризъм, колоездене или опознаване на природните красоти на островите. Много туристически обекти и атракции започват да отварят врати по това време, но тълпите все още са сравнително малко в сравнение с пика на летния сезон. Ако планирате да посетите Гръцките острови през април, не забравяйте да вземете със себе си комбинация от топли и хладни дрехи, за да се приспособите към променливите температури и случайните дъждове.
 • Май е чудесно време за посещение на гръцките острови, тъй като времето е топло, а летният сезон тъкмо започва. Средните високи температури варират между 22-24°C (72-75°F), с много слънце и топлина. Температурата на морето също започва да се повишава, което го прави идеално за плуване, водни спортове или разглеждане на красивите плажове. Май е чудесно време да се насладите на дейности на открито, като например пешеходен туризъм, колоездене или изследване на природните красоти на островите. Много туристически обекти и атракции вече са отворени, но тълпите все още са сравнително малко в сравнение с пика на летния сезон. Май е чудесно време да се запознаете с местната култура и фестивали, като например празнуването на гръцкия православен Великден или фестивалите на цветята, които се провеждат на много от островите. Ако планирате да посетите Гръцките острови през май, не забравяйте да вземете със себе си леки дрехи за деня и яке или пуловер за вечерта, тъй като през нощта температурите могат леко да се понижат.
 • Юни е началото на летния сезон на гръцките острови, а времето е топло и слънчево. Средните високи температури варират между 27 и 29°C, с дълги слънчеви дни и топли температури на морето. Морето е идеално за плуване, водни спортове и разглеждане на красивите плажове. Юни е чудесно време да се насладите на дейности на открито, като пешеходен туризъм, колоездене или изследване на природните красоти на островите. Много туристически обекти и атракции вече са напълно отворени, а островите кипят от активност. Юни е чудесно време за опознаване на местната култура и фестивали, като например ежегодните музикални фестивали, фестивалите на храната и виното и традиционните празненства. Ако планирате да посетите Гръцките острови през юни, не забравяйте да вземете със себе си леки дрехи, шапка, слънцезащитен крем и бански, за да се насладите на многото красиви плажове и дейности на открито.
 • Юли е разгарът на летния сезон на гръцките острови, а времето е горещо, слънчево и сухо. Средните високи температури варират между 30-32°C, с ясно синьо небе и топло море. Морето е идеално за плуване, водни спортове и разглеждане на красивите плажове. Юли е чудесно време да се насладите на дейности на открито, като пешеходен туризъм, колоездене или изследване на природните красоти на островите. Много туристически обекти и атракции са напълно отворени, а на островите кипи оживление. Юли е чудесно време за опознаване на местната култура и фестивали, като например ежегодните музикални фестивали, фестивалите на храната и виното и традиционните празненства. Ако планирате да посетите гръцките острови през юли, не забравяйте да вземете със себе си леки дрехи, шапка, слънцезащитен крем и бански, за да се насладите на многото красиви плажове и дейности на открито. Също така е важно да се хидратирате и да избягвате продължително пребиваване на обедното слънце, за да предотвратите слънчево изгаряне и топлинно изтощение.
 • Август е разгарът на летния сезон на гръцките острови, а времето е горещо, слънчево и сухо. Средните високи температури варират между 30-32°C, като от време на време се появяват горещи вълни. Морето е идеално за плуване, водни спортове и разглеждане на красивите плажове. Август е чудесно време да се насладите на дейности на открито, като пешеходен туризъм, колоездене или изследване на природните красоти на островите. Много туристически обекти и атракции са напълно отворени, а на островите кипи оживление. Август е чудесно време за опознаване на местната култура и фестивали, като например ежегодните музикални фестивали, фестивалите на храната и виното и традиционните празненства. Ако планирате да посетите гръцките острови през август, не забравяйте да вземете със себе си леки дрехи, шапка, слънцезащитен крем и бански, за да се насладите на многото красиви плажове и дейности на открито. Също така е важно да се хидратирате и да избягвате продължително пребиваване на обедното слънце, за да предотвратите слънчево изгаряне и топлинно изтощение.
 • Септември е чудесно време за посещение на гръцките острови, тъй като времето все още е топло, но тълпите започват да намаляват. Средните високи температури варират между 26 и 28°C, като се наблюдават топли температури и по-малко тълпи. Температурата на морето все още е достатъчно топла за плуване, а плажовете са по-малко претъпкани, отколкото през пиковия летен сезон. Септември е чудесно време да се насладите на дейности на открито, като пешеходен туризъм, колоездене или опознаване на природните красоти на островите. Много туристически обекти и атракции все още са отворени, а островите са по-малко претъпкани, което го прави чудесно време за опознаване на местната култура и фестивали, като например годишните фестивали на виното, фестивалите на храната и традиционните празненства. Ако планирате да посетите Гръцките острови през септември, не забравяйте да вземете със себе си комбинация от топли и хладни дрехи, за да се адаптирате към променящите се температури, тъй като вечерите могат да бъдат малко по-хладни. Също така е важно да вземете със себе си слънцезащитен крем и шапка, за да се предпазите от слънцето.
 • Октомври е чудесно време за посещение на гръцките острови, тъй като времето все още е меко и слънчево, но тълпите са много по-малко, отколкото през разгара на летния сезон. Средните високи температури варират между 22-24°C, като вечерите са по-хладни, а от време на време има и валежи. Температурата на морето все още е комфортна за плуване, а плажовете са по-малко претъпкани, отколкото през летните месеци. Октомври е чудесно време да се насладите на дейности на открито, като пешеходен туризъм, колоездене или изследване на природните красоти на островите, тъй като времето е по-хладно и удобно за физическа активност. Много туристически обекти и атракции могат да започнат да затварят към края на месеца, но все още има много възможности да се запознаете с местната култура и кухня. Октомври е и чудесно време за посещение на ежегодните фестивали на реколтата и други културни празници. Ако планирате да посетите Гръцките острови през октомври, не забравяйте да вземете със себе си комбинация от топли и хладни дрехи, за да се адаптирате към променящите се температури, тъй като вечерите могат да бъдат малко по-хладни. Важно е също така да вземете дъждобран и непромокаеми обувки в случай на случайни валежи.
 • През ноември на гръцките острови започва несезонът и времето започва да се захлажда. Средните високи температури варират между 18 и 20°C, като от време на време има и по-ниски температури и дъждове. Температурата на морето започва да се понижава, което го прави по-малко удобно за плуване. Въпреки това ноември все още може да бъде чудесно време за посещение, ако търсите по-спокойно и автентично преживяване. Много туристически обекти и атракции може да са затворени по това време, но все пак можете да се насладите на местната кухня, култура и красиви пейзажи. Ноември е и чудесно време за посещение на културни събития, като например ежегодните фестивали за събиране на маслини и традиционните празници. Ако планирате да посетите Гръцките острови през ноември, не забравяйте да вземете със себе си топли дрехи и дъждобрани, както и здрави обувки за разглеждане на открито.
 • Декември е най-студеният месец от годината на гръцките острови, а времето е хладно и влажно. Средните високи температури варират между 15 и 17°C, като понякога има и по-ниски температури и валежи. Температурата на морето също е най-ниска по това време, което прави плуването по-малко удобно. Въпреки по-ниските температури, декември все още може да бъде чудесно време за посещение, ако търсите по-спокойно и автентично преживяване. Островите са по-малко претъпкани и можете да се насладите на местната кухня, култура и красиви пейзажи без летните тълпи. Много туристически обекти и атракции могат да бъдат затворени по това време, но все пак можете да намерите много неща за гледане и правене, като например да изследвате древни обекти, да се разхождате в планината или да посетите местните музеи и галерии. Декември е и чудесно време да се запознаете с местните коледни традиции и празници, като запалването на коледните елхи и традиционните празници. Ако планирате да посетите Гръцките острови през декември, не забравяйте да вземете със себе си топли дрехи и дъждобрани, както и здрави обувки за изследване на открито.

Кое е най-подходящото време от годината за посещение на гръцките острови?

Най-доброто време от годината за посещение на Гръцките острови зависи от вашите предпочитания и интереси. Ето разбивка на плюсовете и минусите на всеки сезон:

Пролет (март-май): Това е чудесно време за посещение, ако искате да избегнете тълпите и да се насладите на по-меко време. Островите са по-спокойни и можете да очаквате разцъфнали диви цветя, по-ниски температури и по-малко тълпи. Въпреки това някои туристически обекти могат да бъдат затворени, а от време на време може да има и валежи.

Лято (юни-август): Това е пиковият сезон за туристите, с горещо, сухо време и много слънце. Островите са оживени и цари оживена атмосфера с много дейности на открито, партита и фестивали. Цените обаче са по-високи и може да се сблъскате с тълпи и дълги опашки в популярните атракции.

Есен (септември-ноември): Това е друго чудесно време за посещение, ако искате да избегнете тълпите. Времето все още е топло, а морето е достатъчно топло за плуване. Островите са по-спокойни, а цените са по-ниски, отколкото през лятото. Въпреки това някои туристически обекти могат да бъдат затворени, а от време на време може да има и валежи.

Зима (декември-февруари): Това е слабият сезон за туристите, с меки температури и спорадични валежи. Островите са по-спокойни и можете да очаквате по-ниски цени и по-спокойна атмосфера. Въпреки това много туристически обекти може да са затворени и да не можете да се насладите на някои дейности на открито.

Безопасни ли са Гръцките Острови за Посещение от Туристи?

Да, като цяло гръцките острови са безопасни за посещение от туристи. На островите има ниско ниво на престъпност, а насилствените престъпления са рядкост. Въпреки това, както при всяка дестинация, винаги е добре да вземете предпазни мерки, за да гарантирате безопасността си и да избегнете всякакви потенциални рискове.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да останете в безопасност, докато посещавате гръцките острови:

 1. Бъдете наясно със заобикалящата ви среда. Винаги обръщайте внимание на заобикалящата ви среда и бъдете наясно с всички потенциални рискове за безопасността. Избягвайте да се разхождате сами през нощта в неосветени райони и бъдете предпазливи, когато използвате обществен транспорт.
 2. Пазете се от джебчии. Както при всяка туристическа дестинация, джебчийството може да бъде проблем на места с много туристи. Дръжте ценните си вещи близо до тялото си и бъдете нащрек.
 3. Уважавайте местните обичаи и традиции. Гърция има богата култура и история и е важно да уважавате местните обичаи и традиции. Облечете се подходящо, когато посещавате църкви или религиозни обекти, и се съобразявайте с всички местни обичаи и традиции.

Хотели на гръцките острови