Додеканезките острови или както са още извести, Додеканезите, са група от 15 острова, разположени в югоизточната част на Егейско море, близо до бреговете на Турция. Островите са известни с красивите си плажове, кристално чистите си води и богатата си история, което ги прави популярна дестинация за туристи от цял свят, не само от Бъкгария.

Историята на Додеканезките острови

Историята на Додеканезките острови датира от хиляди години, като доказателствата за човешки поселения на островите датират от неолита. През вековете островите са били обитавани от различни империи и цивилизации, включително минойци, микенци, перси и римляни.

По време на византийската епоха островите се превръщат във важен търговски и културен център, като по това време на островите са построени много църкви и манастири. Рицарите на Свети Йоан също играят важна роля в историята на Додеканезите, като остров Родос служи за тяхна база по време на кръстоносните походи.

През 1522 г. Османската империя завладява остров Родос, което бележи края на управлението на рицарите на Свети Йоан на Додеканезите. Островите остават под османска власт в продължение на няколко века, докато не са предадени на Италия през 1912 г. като част от Договора от Уйчи.

По време на Втората световна война Додеканезките острови са окупирани от силите на Оста и по време на войната островите претърпяват значителни щети. След войната островите са върнати на Гърция, където остават част от страната и до днес.

Днес Додеканезите са известни с богатата си история и културно наследство, с много исторически места и паметници за разглеждане. Посетителите могат да разгледат древни руини, средновековни замъци и архитектура от османската епоха, както и да научат за ролята на островите в оформянето на историята на Средиземноморския регион.

Островите в Додеканезите

1. Агатониси: Агатониси е малък остров, разположен близо до брега на Турция, известен с красивите си плажове и кристално чисти води. Той е чудесна дестинация за посетители, които търсят тиха и спокойна почивка.

2. Астипалая: Астипалая е живописен остров, известен със своите зашеметяващи плажове, очарователни села и красиви пейзажи.

3. Халки: Халки е малък, очарователен остров, известен с традиционната си архитектура и красивите си плажове. Посетителите могат да разгледат историческите обекти на острова и да се насладят на спокойната атмосфера.

4. Калимнос: Калимнос е исторически остров, известен с традиционните си села, красивите си плажове, скалист пейзаж, както и еегодния фестивал, който събира катерачи от цял свят. Посетителите на остров Калимнос също така могат да разгледат древни руини, традиционни църкви и да се насладят на естествената красота на острова.

5. Касос: Касос е малък, отдалечен остров, разположен между Крит и Родос, известен с красивите си плажове и традиционния си начин на живот. Посетителите могат да разгледат очарователните селца на острова и да се запознаят с местната култура.

6. Карпатос: Карпатос е красив остров, известен със своите зашеметяващи плажове, кристално чисти води и сурови природни пейзажи. Той е чудесна дестинация за посетители, които търсят приключения на открито като пешеходен туризъм и уиндсърфинг.

7. Кастелоризо: Кастелоризо е малък, живописен остров, разположен близо до бреговете на Турция, известен с колоритните си неокласически сгради и очарователното си пристанище. Посетителите могат да разгледат историческите забележителности на острова и да се насладят на спокойната атмосфера.

8. Кос: Кос е популярен остров, известен със своите живописни села, древни руини и красиви плажове. Посетителите могат да разгледат историческите забележителности на острова, да се насладят на нощния живот и да релаксират на плажа.

9. Лерос: Лерос е красив остров, известен с традиционните си села, зашеметяващи плажове и исторически забележителности. Посетителите могат да разгледат древни руини, да се насладят на природната красота на острова и да се отпуснат в спокойната атмосфера.

10. Липси: Липси е малък остров, разположен близо до Патмос, известен с красивите си плажове и традиционния си начин на живот. Посетителите могат да разгледат очарователните селца на острова и да се насладят на спокойната атмосфера.

11. Нисирос: Нисирос е вулканичен остров, известен със своите зашеметяващи пейзажи, термални извори и уникалното преживяване да се разходите в кратера на вулкана. Посетителите могат да разгледат древни руини и да се насладят на естествената красота на острова.

12. Патмос: Патмос е малък, живописен остров, известен със своите зашеметяващи плажове, очарователни села и исторически манастири. Туристите могат да разгледат древни руини и да се насладят на тихата и спокойна атмосфера на острова. Малкият остров е съяо така известен и с индустрията си за морски гъби.

13. Сими: Сими е малък остров, известен с колоритните си неокласически сгради, очарователно пристанище и зашеметяващи плажове. Посетителите могат да разгледат историческите забележителности на острова и да се насладят на спокойната му атмосфера. Навсякъде по пристанището ще откриете търговци, които продават симийски гъби – естествени образувания, образувани в морето от силициев диоксид, калций или калциев карбонат.

14. Родос: Родос е най-големият и най-популярен остров в Додеканезите, известен със зашеметяващия си средновековен стар град, древни руини и красиви плажове. Посетителите могат да разгледат историческите забележителности, да се насладят на нощния живот и да релаксират на плажа през деня след тежка нощ.

15. Тилос: Тилос е малък, очарователен остров, известен със своите традиционни села, красиви плажове и зашеметяващи природни пейзажи. Посетителите могат да разгледат древни руини, да се насладят на природните красоти на острова и да се отпуснат в спокойната атмосфера.

Основни градове на Додеканезите в Гърция

Додеканезките острови в Гърция са съставени предимно от малки градчета и села, а не от големи градове. Въпреки това на някои от островите има няколко по-големи града, които служат като основни градски центрове:

 • Родос е най-големият град на Додеканезките острови, разположен на остров Родос. Известен е със зашеметяващия си средновековен стар град, древните руини и оживения си нощен живот.
 • Кос е вторият по големина град на Додеканезите, разположен на остров Кос. Известен е с живописното си пристанище, древни руини и красиви плажове.
 • Лерос е най-големият град на остров Лерос, известен с очарователните си села, исторически забележителности и красиви плажове.
 • Сими е най-големият град на остров Сими, известен с колоритните си неокласически сгради, очарователното си пристанище и прекрасните си плажове.
 • Карпатос е най-големият град на остров Карпатос, известен с традиционните си села, красивите плажове и суровите природни пейзажи.

Как да стигнете от България до Додеканезките острови

За да стигнете от България до Додеканезките острови в Гърция, ще трябва да използвате комбинация от различни видове транспорт, включително полети и фериботни услуги. Ето общ преглед на възможностите за пътуване:

Полети: Най-лесният начин да стигнете до Додеканезите от България е да летите до някой от островите, като Родос или Кос, и след това да вземете ферибот до другите острови в групата. Има няколко авиокомпании, които предлагат директни полети от София до Родос (Aegean Airlines и Ryanair) и Кос (Aegean Airlines).

Ферибот: След като пристигнете на един от по-големите Додеканезки острови, можете да вземете ферибот до другите острови в групата. Има редовни фериботни линии, които свързват островите, с различни маршрути и разписания в зависимост от времето на годината. Основните фериботни компании, които оперират на Додеканезите, са Blue Star Ferries, Dodekanisos Seaways и Anek Lines.

Как да се придвижвате из Додеканезките острови

Додеканезите в Гърция са добре свързани с фериботни услуги, което улеснява придвижването до различните острови в групата. Ето някои начини за придвижване из островите:

1. Автобус: На по-големите острови като Родос и Кос има автобусни линии, които свързват основните градове и села. Автобусите са удобни и климатизирани, а цените на билетите обикновено са доста ниски.

2. Коли под наем: Наемането на автомобил е добър вариант, ако искате да разгледате островите със собствено темпо. На по-големите острови работят няколко компании за коли под наем, а цените обикновено са разумни.

3. Скутери/мотори под наем: Скутерите и моторите са популярен начин за придвижване из островите, особено на по-малките като Сими и Патмос. Цените за наем обикновено са доста достъпни и това е забавен начин за опознаване на островите.

4. Такси: Таксита има на всички острови, но тарифите могат да бъдат доста солени, особено ако пътувате на дълги разстояния.

Каква е традиционната кухня на Додеканезките острови?

Традиционната кухня на Додеканезките острови се основава на пресни, местни съставки и е известна със своята простота и вкусни аромати. Ето някои от ястията, които обикновено се срещат на Додеканезите:

 1. Морски дарове. Тъй като островите са заобиколени от Егейско море, морските дарове играят основна роля в местната кухня. Прясна риба, октопод, калмари и други морски
  дарове често се пекат на скара или се пържат и се сервират с лимон, зехтин и билки.
 2. Зеленчуци. Зеленчуците също са важна част от диетата на Додеканезите и в много традиционни ястия се използват местни зеленчуци като домати, патладжани, тиквички и чушки. Популярно ястие са пълнените зеленчуци, като пълнени домати или пълнени патладжани.
 3. Месо. Въпреки, че морските дарове и зеленчуците са основните съставки на много ястия в Додеканезите, популярни са и ястията с месо. Обикновено се използва агнешко, свинско и пилешко месо, печено на скара с билки и подправки.
 4. Сирене. Сиренето Фета и други местни сирена са често използвани в додеканезката кухня. Те често се сервират с хляб, в салати или се пекат в ястия като тиропита – традиционна гръцка питка със сирене.
 5. Вино. Виното също е важна част от местната кухня, а Додеканезите са известни с производството на някои отлични вина. Островите имат дълга история на винопроизводството, като някои лозови масиви датират от древни времена.

Някои традиционни ястия на Додеканезите, които трябва да опитате, включват:

 • Питаридия – ястие, приготвено от макарони, яйца и сирене, изпечено в пикантен пай.
 • Карпатско мезе – това е селекция от малки ястия, които често включват морски дарове, зеленчуци и сирене.
 • Скариди от Сими – скариди на скара или пържени скариди, поднесени с чесън и лимон.
 • Фава от Патмос – вид дип от грах, който често се сервира като предястие.
 • Калимнийски макарони – вид ръчно изработена паста, която често се сервира с доматен сос и сирене.

Кои са нещата, които трябва да видите на Додеканезките острови?

На Додеканезите има много неща, които трябва да се видят – от исторически забележителности и древни руини до зашеметяващи плажове и природни пейзажи. Ето някои от най-интересните неща, които трябва да видите и направите на Додеканезите:

1. Посетете средновековния стар град на Родос. Старият град на Родос е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и е един от най-добре запазените средновековни градове в Европа. Посетителите могат да разгледат тесните, криволичещи улички, древните укрепления и историческите забележителности като Двореца на великите майстори.

2. Разгледайте древните руини на остров Кос. На остров Кос се намират няколко древни руини, сред които Асклепейонът, древен храм за лечение, и замъкът на рицарите. Посетителите могат да разгледат и традиционните села и красивите плажове на острова.

3. Отпуснете се на плажовете на Карпатос. Карпатос е известен със своите зашеметяващи плажове и кристално чисти води, което го прави чудесна дестинация за любителите на плажовете. Някои от най-хубавите плажове са Апела, Кира Панагия и Ахата.

4. Посетете манастира “Свети Йоан Богослов” на остров Патмос. Манастирът Свети Йоан Богослов е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО и е задължителна атракция на остров Патмос. Манастирът е основан през XI в. и е известен с красивите си фрески и исторически артефакти.

5. Разгледайте традиционните села на Лерос. Остров Лерос е известен с очарователните си традиционни села като Платанос и Агия Марина. Посетителите могат да разгледат тесните улички, традиционната архитектура и красивите гледки към Егейско море.

6. Направете обиколка с лодка из островите. Един чудесен начин да разгледате Додеканезките острови е да направите обиколка с лодка, която ви позволява да видите островите от различна перспектива и да посетите някои от по-отдалечените плажове и заливчета.

7. Посетете вулкана на Нисирос. На остров Нисирос се намира спящ вулкан, който посетителите могат да разгледат, като направят обиколка на кратера. Островът е известен и с термалните си извори и зашеметяващи природни пейзажи.

8. Насладете се на нощния живот в град Родос. В град Родос има оживен нощен живот с множество барове, клубове и ресторанти. Посетителите могат да се насладят на музика на живо, дискотеки и барове на покрива с прекрасна гледка към града и пристанището.

Какво да правите на Додеканезките острови?

На Додеканезките острови има много неща за правене – от разглеждане на древни руини и исторически забележителности до почивка на красивите плажове и наслаждаване на местната култура. Ето някои от най-добрите неща, които можете да правите на Додеканезите:

1. Посетете исторически забележителности и древни руини. Додеканезките острови са дом на много исторически забележителности и древни руини, включително средновековния стар град на Родос, замъка на рицарите на Свети Йоан на остров Кос и манастира на Свети Йоан Богослов на остров Патмос. Посетителите могат да разгледат тези обекти, за да се запознаят с богатата история и култура на островите.

2. Отпуснете се на плажовете. Додеканезките острови са известни със своите красиви плажове, кристално чисти води и зашеметяващи природни пейзажи. Посетителите могат да прекарат дните си в излежаване на плажа, плуване, гмуркане с шнорхел и практикуване на водни спортове като уиндсърфинг и каяк.

3. Разгледайте традиционните села. Додеканезките острови са дом на много очарователни традиционни села, където посетителите могат да се запознаят с местната култура и начин на живот. Някои от най-добрите села за разглеждане са Платанос и Агия Марина на Лерос, както и Емборио и Олимпос на Карпатос.

4. Опитайте местната кухня. Додеканезките острови са известни с вкусната си традиционна кухня, която включва пресни местни съставки като морски дарове, зеленчуци и сирене. Посетителите могат да опитат местни специалитети като тиропита, гръцка питка със сирене, или пресни морски дарове на скара.

5. Разходете се. Додеканезките острови предлагат отлични възможности за пешеходен туризъм с пътеки, които водят през зашеметяващи природни пейзажи и предлагат спиращи дъха гледки към Егейско море. Някои от най-добрите туристически маршрути включват пътеката до Профитис Илиас на Родос и пътеката до върха на планината Дикеос на остров Кос.

Какво е времето на Додеканезките острови?

Времето на Додеканезките острови е типично средиземноморско, с мека зима и горещо, сухо лято. Ето общ преглед на климата на Додеканезите:

Пролет (март – май): Пролетта е чудесно време за посещение на Додеканезите, с меки температури, много слънце и по-малко туристи. Средните температури варират от 16°C през Март до 24°C през Май.

Лято (юни – август): Лятото е пиковият туристически сезон на Додеканезите, с горещо, сухо време и много слънце. Средните температури варират от 28°C през юни до 31°C през август.

Есен (септември – ноември): Есента също е подходящо време за посещение на Додеканезите, с топли температури, много слънце и по-малко туристи. Средните температури варират от 24°C през септември до 18°C през ноември.

Зима (декември – февруари): Зимата е характерна с по-ниски температури и бури. Средните температури варират от 15°C (59°F) през декември до 12°C (54°F) през февруари.

Времето на Додеканезите по месеци:

Януари: Средната висока температура е 14°С, а средната ниска температура е 9°С. Януари е най-студеният и най-дъждовният месец в годината.

Февруари: Средната висока температура е 14°С, а средната ниска температура е 9°С. Февруари също е хладен и дъждовен месец.

Март: Средната висока температура е 16°С, а средната ниска температура е 11°С. Март е началото на пролетта, с по-меки температури и по-малко дъждове.

Април: Средната висока температура е 20°С, а средната ниска температура е 13°С. Април е приятен месец, с топли температури и много слънце.

Май: Средната висока температура е 24°C, а средната ниска температура е 17°C. Май е чудесно време за посещение на Додеканезите, с топли температури и по-малко претъпкани плажове.

Юни: Средната висока температура е 28°C, а средната ниска температура е 20°C. Юни е началото на пиковия туристически сезон, с горещо, сухо време и много слънце.

Юли: Средната висока температура е 31°C, а средната ниска температура е 23°C. Юли е най-горещият и най-сухият месец в годината, с много слънце и топло море.

Август: Средната висока температура е 31°С, а средната ниска температура е 24°С. Август също е горещ и сух месец, с много туристи и претъпкани плажове.

Септември: Средната висока температура е 28°C, а средната ниска температура е 21°C. Септември е чудесно време за посещение на Додеканезите, с топли температури, по-малко тълпи и по-слаба жега.

Октомври: Средната висока температура е 24°С, а средната ниска температура е 17°С. Октомври е приятен месец, с топли температури и редки валежи.

Ноември: Средната висока температура е 20°С, а средната ниска температура е 13°С. Ноември е по-хладен и по-дъждовен месец, с по-малко туристи.

Декември: Средната висока температура е 16°С, а средната ниска температура е 10°С. Декември е най-студеният и най-дъждовният месец от годината, но все още е мек в сравнение с много други части на Европа.

Кое е най-доброто време от годината за посещение на Додеканезките острови?

Най-доброто време от годината за посещение на Додеканезките острови зависи от вашите предпочитания и от това какво искате да правите по време на пътуването си. Ето някои неща, които трябва да вземете предвид, когато планирате посещението си:

1. Времето – времето обикновено е топло и слънчево от края на пролетта до началото на есента, като най-топлите и сухи месеци са юли и август. Ако предпочитате по-хладно време, пролетта и есента може да са по-добър избор.

Тълпи – Додеканезките острови са най-многолюдни през пиковия туристически сезон, който продължава от юни до август. Ако предпочитате по-спокойни плажове и по-малко тълпи, помислете за посещение през междинния сезон (май, септември и октомври).

Дейности – ако се интересувате от водни спортове като уиндсърф и кайтсърф, най-доброто време за посещение е от юни до септември, когато вятърът и вълните са най-силни. Ако се интересувате от пешеходен туризъм или разглеждане на древни руини, пролетта и есента може да са по-добър избор, когато температурите са по-ниски.

Фестивали – Додеканезките острови са известни със своите фестивали и културни събития, които се провеждат през цялата година. Ако искате да посетите някой фестивал, не забравяйте да проверите календара на събитията, преди да планирате пътуването си.

Като цяло най-доброто време от годината за посещение на Додеканезките острови зависи от вашите предпочитания и от това какво искате да правите по време на пътуването си. Като цяло обаче междинният сезон (май, септември и октомври) е добър избор, тъй като времето все още е топло и слънчево, но тълпите са по-малко, а цените са по-ниски.

Хотели в Додеканезките острови