Обща информация за Астипалея

Принадлежаща към Додеканезите, но по-близо до групата на Цикладите, Астипалея е очарователна дестинация с типичен цикладски пейзаж. Оформен като пеперуда, Астипалея е остров, който е дълъг 18 км, широк 13 км и заема площ от около 99 км.

Крайбрежието е скалисто, а плажовете са предимно чакълести. Главното пристанище на острова, което се намира в Агиос Андреас на има цикладски характер, с типичните белосани къщи на склона на хълма, точно под доминиращия венециански замък на върха на хълма Хора. До 19 век Хора е единственото селище на острова. Другите села са основани на останалите необработени места на острова. Традиционните къщи са подобни на тези от Цикладите; всъщност цикладското излъчване сякаш надделява над додеканезкото по целия остров.

История на Астипалея

Според гръцката митология Астипалея и Европа (майката на цар Минос) са дъщери на Финикос и Перимида. Астипалея е отвлечена от Посейдон под формата на крилат леопард с рибешка опашка; в резултат на този съюз се ражда Агайос Аргонавт. Първите заселници на района, карите, го нарекли “Пира” (пир) заради червеното оцветяване на почвата.

В древността островът се наричал “Ихтиоеса”, защото бил значим риболовен район, а също така бил известен като Олтара на боговете, защото бил плодороден и пълен с цветя.

Астипалея е родното място на известния атлет Клеомед, който според мита победил Екос в борбата по време на първите олимпийски игри, като го убил с един удар. Съдиите го лишили от титлата му и го принудили да плати глоба, тъй като не смятали, че смъртта на противника му е честна игра.

Огорчен, Клеомед се върнал в Астипалея и съборил колоната на едно училище, като по този начин причинил смъртта на 60 ученици. Местните жители го замеряли с камъни, а Клеомед потърсил убежище в храма на Атина и се затворил в един шкаф.

Когато астипалците го отворили, открили, че е празен, а Пития им казала, че Клеомед вече не е смъртен и трябва да бъде почитан като герой.

През минойската епоха островът е бил под критска окупация, а по-късно е заселен от гърци от Мегара. Според археологическите находки Астипалея е процъфтявала през античността. По време на елинистическата епоха тя се превръща във важно пристанище, а през римския период се развива още повече благодарение на многобройните си естествени убежища, които помагат срещу пиратски нашествия, както и на признаването ѝ като свободна държава от римските императори.

През Средновековието Астипалея е част от Византийската империя до 1207 г. Поради засилването на пиратството много от крайбрежните селища западат, а жителите им се преместват в планините. От 1207 г. до 1269 г., под византийско управление, на острова се заселват венецианците, а през 1310 г. Йоан Керини Втори, управител на Тинос и Миконос, го завладява. Семейство Куерини остава на власт в продължение на около 300 години.

Венецианците загубват Астипалея през 1537 г., когато я завладява страшният Барбароса. Под турско управление Астипалея запазва привилегиите си и се самоуправлява. По-късно жителите участват в Гръцката революция от 1821 г., но както и целият Додеканез, остават под турско управление до 1912 г., когато властта поемат италианците. През 1948 г. Астипалея е окончателно присъединена към Гърция.

Градове и села в Астипалея

1. Хора – столицата на Астипалея, Хора, се състои от пристанището и хълмистия квартал Хора, увенчан с крепост. Пристанището може да бъде шумно и оживено място, въпреки малкия си размер. Повечето посетители избират да отседнат в Хора, с неговите прекрасни белосани къщи, ярко боядисани балкони, врати и парапети. Така нареченият Площад на вятърните мелници – девет вятърни мелници, разположени на площада – е най-забележителната черта на селото.

2. Аналипси – това селище е известно още като Малтезана по името на малтийските пирати и се намира на 12 км от столицата. То е второто по големина селище в Астипалея, рибарско пристанище, с няколко чудесни плажа около залива. Районът е заобиколен от маслинови горички. В близост до селото се намират добре запазени останки от римски бани със сложни мозайки, които определено си заслужава да бъдат посетени.

3. Ливадия – този малък морски курорт се намира в сърцето на плодородна долина само на 2 км от столицата. Красивият плаж на селището е най-добрият на острова и затова на наго винаги има много плажуващи. За любителите на спокойствието обаче могат да се намерят още плажове на юг.

4. Вати – когато ветровете са твърде силни в град Астипалея, фериботите акостират във Вати. Това малко рибарско селище има невероятно пристанище и е идеално за тези, които търсят спокойна ваканция.

Плажове в Астипалея

1. Ливадия – това е най-популярният плаж в Астипалея. Намира се в близост до едноименното село, на близко разстояние от столицата. Той е пясъчен, с кристално чиста вода и добри туристически съоръжения.

2. Агиос Константинос – плажът Агиос Константинос се намира на 7 км южно от Хора, столицата на Астипалея. Плажът всъщност представлява прекрасен, дълъг и пясъчен залив с искрящо сини води. Пейзажът около плажа е планински и скалист с няколко разпръснати овощни градини, които придават дива и сурова красота на района.

3. Пера Галос – Пера Галос се намира на кратко пешеходно разстояние от Хора. В миналото селото е било главното пристанище на острова. Днес то все още е важно пристанище, откъдето тръгват лодки към близките плажове и обекти, включително Каминакия и Вацес.

Въпреки че е близо до пристанището, водите на плажа Пера Гиалос са искрящо чисти и идеални за плуване и гмуркане с шнорхел. В близост до плажа се намират кафенета и таверни, предлагащи богато разнообразие от прясна морска храна.

4. Малтезана – Плажът Малтезана (наричан още Аналипси) е един от най-многолюдните курорти на остров Астипалея, разположен на 9 км южно от красивата Хора, столицата и главното пристанище на острова. Плажът дължи името си на малтийските пирати, които са направили свой аванпост в защитените заливи на острова. Там има и паметник на френски адмирал, който при нападение от пиратите се самоубива, като подпалва склада за барут на военния си кораб. Предпочита да умре, вместо да рискува да бъде заловен от пиратите.

Каменистият плаж на Малтезана има скалиста брегова линия, която се състои от многобройни заливи, някои от които са напълно усамотени, и всеки от тях сам по себе си е малък рай. На плажа се предлагат лодки, които могат да ви отведат от плажа Матезана до другите заливи и островчета на острова, като Агия Кириаки, Хондро и Лигно.

5. Каминакия – Каминакия е също така отдалечен и красив плаж, до който може да се стигне по черен път.

6. Ватес – Плажът Ватсес се намира на южното крайбрежие на Астипалея, на 8 км южно от столицата. До плажа може да се стигне с лодка, която тръгва от малкото пристанище Пера Гиалос.

Малкият отдалечен плаж Ватсес е осеян с дребни камъчета, примесени с пясък, и е един от най-красивите на острова, със скалистия си бряг и пресечен пейзаж, подобно на цикладските плажове. Заслужава си да разгледате пещерата Негро близо до плажа Ватсес с нейните впечатляващи образувания от сталактити и сталагмити.

Според народните вярвания пещерата е била използвана като тайно скривалище от пиратите, които са обикаляли Егейско море през византийската епоха. Древни монети, които са изложени в археологическия музей в Хора, са открити в пределите на тези пещери. До пещерите може да се стигне с лодка от Хора или Ливадия.

7. Мармари – плажът Мармари се намира на 5 км източно от Хора, столицата и главното пристанище на Астипалея. Мармари всъщност се състои от три отделни плажа.

На нито един от тези плажове няма туристически съоръжения. Затова, ако решите да ги посетите, се уверете, че носите със себе си храна и вода.

8. Агиос Андрес – плажът Агиос Андреас се намира на 7 км северозападно от град Астипалея. Той се намира точно на пролива, който свързва двете части на Астипалея, и до него може да се стигне по черен път. Около залива се намира малкото рибарско селище Агиос Андреас, където редовно се организират екскурзии до близките плажове или острови.

Плажът на Агиос Андреас е по-малко посещаван в сравнение с главното пристанище на Пера Ялос. Около него има много малко растителност, тъй като плажът е заобиколен от скалист бряг и сухи пейзажи. На склоновете на хълма се издига малка църква.

9. Плакес – плажът Плакес се намира на 8 км източно от Хора, столицата на Астипалея. Плакес не е плаж в истинския смисъл на думата, а малко скалисто заливче с кристално чисти води и резки скални образувания.

Той се характеризира с див пейзаж и представлява идеално място за бягство от шумните тълпи в Хора. Той е идеален за любителите на природата и за тези, които искат да изпитат уединението, което предлага този остров. Достъпът до него е доста труден заради скалите, но си заслужава усилията.

10. Псили Алмос – Псили Аммос е красив плаж, разположен североизточно от Хора. До него се стига с лодка от Пера Гиалос, тъй като пътят, който води дотам, е доста опасен, дори и за мотоциклети.

Плажът е доста усамотен и е заобиколен от скалист, сух пейзаж. Някои части на плажа са пясъчни, а други са много скалисти, напълно неподходящи за плуване. Тук все още не е навлязъл масовият туризъм и със сигурност няма да намерите модерните удобства, които са толкова разпространени на други плажове.

11. Цанаки – Цанаки е малък залив, дълъг само 75 м, в непосредствена близост до Ливадия, главния туристически плаж на Астипалея. Цанаки е официалният нудистки плаж на острова, въпреки че там ходят и ненудисти, за да се насладят на лазурните води.

Брегът е чакълест и от него се открива красива гледка. Освен това е защитен от северните ветрове, които духат толкова често през август в Егейско море. В близост до Цанаки има и други по-малки нудистки заливи. До това място може да се стигне с автобус до Ливадия и след това с 25-минутен пешеходен преход от Ливадия надолу до Цанаки.

12. Вати – Вати е сред най-изолираните плажове на Астипалея. Намира се на 21 км североизточно от Хора, столицата на острова. Заливът, който е почти затворен, с изключение на малък отвор с диаметър около 50 метра, силно наподобява лагуна.

Плажът е чакълест и с плитка вода. В близост до него има няколко места, които предлагат стаи под наем и няколко таверни, в които се сервира прясна риба. От Вати се предлагат редовни екскурзии с лодка до близките забележителности, като например Пещерата на дракона с впечатляващо образувание от сталактити и сталагмити, внимателно извайвани от природата в продължение на стотици години.

13. Пахия Амос – Пахия Аммос е усамотен плаж в северозападната част на остров Астипалея. Намира се на около 15 км от Хора, а пътят е асфалтиран наскоро, поради което до него се стига лесно с частни или наети превозни средства.

На този плаж, чието име означава дебел пясък, няма туристически съоръжения. Подобно на повечето плажове на острова, той е чудесен, за да се насладите на цялото уединение и тишина, от които може да се нуждаете по време на почивката. Тъй като плажът е далеч от главния град и няма никакви съоръжения, посетителите трябва да се уверят, че носят със себе си всички необходими вещи.

Топ неща за правене в Астипалея

1. Замъкът на Астипалея. Внушителният венециански замък Астипалея се издига на 100 м височина над града. Той обхваща цялото плато на върха на хълма и през Средновековието е бил заобиколен от гъсто струпване на къщи; днес са останали само няколко. Замъкът е построен през XIII в. и е наричан още “Замъкът на Керини”, по името на венецианската фамилия, управлявала острова до 1522 г. Гербът на фамилията все още стои над централната му порта.

Отвън посетителите могат да разгледат каменните крепостни стени и амбразурите, които са защитавали острова от пирати.

Във вътрешността на замъка, през тесни лабиринтни коридори, може да се стигне до къщите на семейство Куерини, които са обитавани до 1956 г. Особено внимание заслужават двете красиви стари църкви Панагия Кастру и Агиос Георгиос. Църквата Панагия Кастру е построена през 1790 г.

2. Църквата Панагия Портаитиса. Тази църква се намира близо до замъка Астипалея в “Родиа”, който е получил името си от дървото, което се е намирало наблизо. Според преданието тя е построена от Свети Антим през 18 век. Отвън човек може да се полюбува на нейния дантелен купол, придаващ неповторима красота на свещената сграда, и на внушителната ѝ каменна камбанария.

Вътре има ценен дърворезбован параван, украсен със златни листове точно там, където е поставена иконата на Богородица; смята се, че това е копие на иконата в манастира Ирини в планината Атон.

3. Археологически музей. В Скала има малък, но добър археологически музей. Астипалея е богата съкровищница на археологически съкровища и много от находките са изложени тук. В колекцията се съхраняват находки от праисторическия микенски период до Средновековието.

Обърнете внимание на прекрасната селекция от гробни дарове, открити в две микенски камерни гробници, разкопани в Арменохори, и на малката бронзова римска статуя на Афродита, намерена в Трито Мармари.

Как да стигнете до Астипалея

Със самолет: Има ежедневни полети между Астипалея и Атина (с изключение на неделя), както и три полета седмично от/до Родос.

Ферибот: Разположена между Цикладите и Додеканезите, Астипалея е най-източната дестинация на някои фериботни услуги на Цикладите и най-западната на Додеканезите. През лятото има пет полета седмично от/до Пирея.

Придвижване в Астипалея

Има автобусна линия, която свързва Хора, Ливадия, Скала и Аналипси. С малка лодка можете да стигнете до някои от по-усамотените плажове. На острова се предлагат и таксита.