Обща информация за Калимнос

Калимнос е гръцки остров в югоизточната част на Егейско море. Той принадлежи към Додеканезите и се намира западно от полуостров Бодрум (древния Халикарнас), между островите Кос и Лерос. Калимнос е привлекателен остров с население от около 12 000 жители, които живеят предимно в столицата и главно пристанище – Потия.

Калимнос е планински остров с впечатляващи скални масиви, безплоден, но с много билки, като мащерка, градински чай, напръстник и риган, на които отличният калимноски мед дължи аромата си.

Островът е заобиколен от голям брой малки островчета, две от които са населени – Псеримос и Телендос. Поради малкото на брой турсити, Калимнос все още е много автентичен, а жителите му са много приятелски настроени и гостоприемни. Заедно с красивия пейзаж това придава на острова особено очарователна атмосфера.

История на Калимнос

Историята на Калимнос е сходна с тази на останалите острови, които образуват групата на Додеканезите. Островът е бил обитаван още от предминойско време. По време на архаичния период островите на Додеканезите, поради отдалечеността си от Атина, са автономни.

С възхода на Македонската империя Калимнос е присъединен към нея до смъртта на Александър Велики. След разделянето на империята островът преминава към Птолемей I Египетски, един от наследниците на Александър.

По време на ранновизантийското владичество Калимнос процъфтява, както и всички останали острови от групата, но през VII в. от н.е. нашествениците отново нападат, привлечени от стратегическото положение на тези острови. През XIV в. рицарите на Свети Йоан Йерусалимски управляват Додеканезите. По-късно (главно през 1457 и 1460 г.) островът често е нападан от османците, които го завладяват през 1522 г.

Окупацията им приключва през 1912 г., когато по време на Италианско-турската война Калимнос е окупиран от италиански моряци от Regia Marina. Италия поема контрола над острова заедно с други острови на Додеканезите. Когато италианците капитулират, германците и британците се борят за контрола над Додеканезите, причинявайки големи щети и страдания на населението. През 1947 г. Калимнос е присъединен към Гърция заедно с останалите острови от Додеканезите.

Градове и села в Калимнос

Потия: Град Потия (наричан още Калимнос) е столица на острова и негово основно пристанище. Той е сгушен в стръмните сиви планински склонове в югоизточната част на острова. Това е колоритен, оживен и шумен град, построен амфитеатрално около пристанището. В Потия живее почти цялото население на Калимнос.

Градът е истински рай с белосаните си и ярко оцветени къщи с пъстри врати, капаци и балкони и атмосферични тесни улички. Потия е също така известна с тесни улички и лабиринти от барове, кафенета, билярдни зали и магазини за велосипеди.

Градът е огромен, така че е лесно да се изгубите, но това не е нещо лошо, защото в по-крайните  улички има някои прекрасни примери за неокласически къщи с необикновени балкони от ковано желязо.

Също така на северния склон на хълма има Археологически и народен музей, а в западния край на пристанището – Морски музей с подробности от живота на гмуркачите.

Миртис: Това прекрасно крайбрежно селище се намира на западния бряг на Калимнос, северозападно от Потия. Името му се дължи на многото миртни дървета в селото (това са вечнозелени дървета или храсти, които достигат ан височина до 5 метра). То е и основният туристически район, макар че все броят на туристите е незначителен, сравнен с тоиз на някои от по-известните острови.

Зад селището се издига внушителна скала, която създава неповторима атмосфера, заедно с прекрасни къщи и тесни улички. В Миртис има няколко места за настаняване, кафенета и таверни, както и малък чакълест плаж.

Масури: Това живописно селище е най-популярният туристически курорт на острова и се намира на западния бряг на Калимнос. Това е впечатляващ участък от крайбрежието със стръмни хълмове, обрасли с буйна растителност, а остров Телендос все още се вижда впечатляващо в морето. Селището е построено амфитеатрално, а чаровните му избелели къщички са с изглед към лазурните води на Егейско море. Селото предлага различни видове места за настаняване, както и барове, традиционни таверни, кафенета и нощни клубове.

Плажове в Калимнос

Плаж Акти: Този красив плаж е разположен близо до пътя, водещ към долината Вати, на източния бряг на Калимнос. Плажът е тих, с чакъли и няколко големи дървета тамариск, които предлагат сянка. На плажа има хубава таверна.

Плаж Кантуни: На юг от Платис Гиалос се намира плажът Кантуни. Това е дълъг пясъчен плаж, който се намира на кратко пешеходно разстояние от Панормос. Няколко бара са разположени в задната част на плажа, а в северния край се намира интересна малка пещера. Около него са разположени места за настаняване, таверни и кафенета, а по-голям избор може да се намери в село Панормос.

Плаж Линария: Живописният пясъчен плаж Линария също се намира в близост до село Панормос, на кратко разстояние пеша от Кантуни и Платис Гялос. Плажът е малък, но е много по-тих и с по-добър пясък от съседния Кантуни. От морето излиза огромна скала. Наблизо се намират добри рибни таверни и кафенета, а в Панормос и Кантуни има някои места за настаняване.

Платис Гиалос: Плажът на Платис Гиалос е един от най-красивите плажове на Калимнос. Намира се близо до село Панормос, северно от плажовете Кандуни и Линария. Плажът представлява дълга ивица от чакъли, с достъпни скалисти заливчета във всеки край, и става все по-песъчлив на север. Има няколко шезлонга пред невероятната таверна, построена в скала в задната част на плажа, която предлага чудесна храна, напитки и тоалетни. От Платис Гиалос посетителите имат възможност да се насладят на най-удивителния залез на Калимнос.

Плаж Мелитсахас: Това е най-красивият плаж в близост до Масури на западния бряг на Калимнос. Той представлява дълъг пясъчен плаж с тамарисови дървета и туристически съоръжения. Районът предлага няколко места за настаняване, таверни и кафенета.

Аргинондас: Закътаният залив на Аргинондас има малък чакълест плаж, заобиколен от маслини, борове и няколко таверни. Плажът се намира на около 17 км северно от Потия и е закътан в красив и живописен залив. Предлагат се чадъри и шезлонги под наем, както и няколко места за настаняване.

Плаж Влихадия: Във Влихадия има два прекрасни залива, разположени от двете страни на малкото пристанище. Районът е идеален за гмуркане и шнорхелинг, заради красотата на подводната флора и фауна. До плажа се стига по малък път, който започва от село Вотини – югозападно от Потия.

Най-добри неща за правене в Калимнос

1. Музей на Калимнос: Археологическият музей на Калимнос се помещава в имението от 19 век на семейство Вувалис, които са се занимавали с ловенето на морски гъби. Възстановени са трапезарията със сервиза за вечеря, дневната и канцеларията с търговската кореспонденция, сервизните помещения, складовете и фотографските архиви, и всички те оборудвани с мебели и предмети от бита на семейството. Поради липса на място археологическата колекция скоро ще бъде преместена в друга сграда. Колекцията се състои от фигурки, керамика и монети от архаичния, класическия и елинистичния период (VII – I в. пр. Хр.).

2. Цитаделата на рицарите: Местните жители го наричат още Кастро Крисохера (Замъкът на златната ръка) заради малкия параклис на Дева Мария, който е скрит в руините на замъка. Разположен е на стръмна скала, навътре в сушата и на север от Потия.

3. Църквата на Христос в Йерусалим: Останките от тази прекрасна византийска църква могат да се видят между Хорио и Панормос и е едно от най-старите места на острова. Тя е построена на мястото на древен храм, посветен на Аполон. Византийският император Аркадий нарежда построяването на тази църква, за да покаже благодарността си към Христос за това, че го е спасил от бурята по пътя му от Йерусалим, преди да акостира в Калимнос.

4. Островчето Телендос: Този малък остров изглежда величествен от другата страна на морето, откъм Миртис. Островчето е образувано от мощно земетресение през 500 г., което го отделя от континента, като по този начин разрушава древната столица на острова. Днес Телендос е една от най-добрите причини да посетите Калимнос. Новият кей е пълен с добри таверни и възхитителни малки плажове в многобройните заливчета. На острова няма пътища и затова до плажовете се стига само по неравни пътеки. Най-близкият е в северния край на пристанището. Оттам малка пътека, която минава зад плажа, може да ви отведе до по-хубави заливчета, разположени по-далеч.

5. Катерене: Калимнос е любим избор на катерачите. Скалните образувания са отлични с височина, която варира от 10 до 200 метра. Като цяло в Калимнос можете да катерите през цялата година, а през лятото има приятен морски бриз, който разхлажда. Повечето терени са разположени на запад или югозапад и са сенчести сутрин. Всички туристически обекти – хотели, ресторанти – са отворени до средата на октомври. Достъпът до зоните за катерене отнема средно от 20 до 30 минути.

Как да стигнете до Калимнос

По въздух: Има връзка между Атина и Калимнос четири пъти седмично. Друг начин да се лети до Калимнос е през Кос и да се вземе местният ферибот до Потия.

Ферибот: Калимнос се намира на главния маршрут север-юг за фериботи от и до Родос и Пирея и се обслужва с едно или повече отпътувания дневно. Друг ферибот свързва острова със Солун през Митилини, Хиос и Самос.

Придвижване в Калимнос

Автобус: През лятото има автобус на всеки час от Потия до Масури през Миртис. Също така от Потия има три седмични линии до Ембориос и Вати.

Такси: В Калимнос се ползват общи таксита. Те струват малко по-скъпо от автобусите и се движат от таксиметровата станция в Потия на площад Кипроу.

Екскурзионна лодка: От Миртис всеки ден има екскурзионни лодки до Ембориос и до пещерата Кефалас, впечатляваща със своите сталактити и сталагмити.

Времето в Калимнос

Климатът на Калимнос е същият като на всички останали острови от групата на Додеканезите. Това е мек средиземноморски климат, който се характеризира със слънчево и сухо лято и мека зима. През месеците юли и август духат освежаващи бризове и ветрове, които правят температурите много по-поносими. Влажността на въздуха е доста висока, а през зимните месеци има проливни дъждове.