Обща информация за Закинтос

Закинтос е най-южният от Йонийските острови, има приблизително 41 500 жители и площ от 406 km². Островът е с почти триъгълна форма, като два зелени планински носа се простират в морето и образуват огромния залив Лаганас. Богатата растителност на Закинтос се дължи на увеличените валежи през зимата и многото слънце през лятото. Островът е много плодороден и селскостопанското му производство е важно.

Закинтос е популярна туристическа дестинация заради непокътнатата си природна среда и невероятните златисти пясъчни плажове. Известен е и като район на размножаване на застрашената от изчезване морска костенурка Caretta Caretta. Поради тази причина много плажове на острова са обявени за защитени зони и са запазили естествената си красота, докато други са се превърнали в оживени туристически курорти.

История на Закинтос

Закинтос е бил обитаван още от неолита, както доказват археологическите разкопки. Според Омир първите жители на острова са синът на троянския цар Дарданос, наречен Закинтос, и неговите хора, които пристигат там между 1500 и 1600 г. пр.н.е. През V в. по време на персийските войни Закинтос остава неутрален; въпреки това той участва в Пелопонеската война, тъй като се присъединява към Атинския съюз. По-късно островът става част от Кралство Македония, а след това и от Римската империя. След няколко години, през които администрацията на острова е организирана според римските закони, Закинтос получава известна автономия. Жителите му имат свободата да създават свои собствени закони, имат собствена община, парламент, законодателна власт и валута с местен символ. Тази епоха довела до голямо културно развитие на Закинтос по онова време.

По време на византийското владичество Константин Велики включва Закинтос в провинция Илирия. По това време островът страда от пирати, а по-късно и от кръстоносците. След това Закинтос, заедно с другите Йонийски острови, попада под венецианско владичество (1084 г.), а от края на XII в. до 1357 г. – под френско. През XV в. Йонийските острови, за разлика от останалата част на Гърция, не са окупирани от османците и остават под властта на Венеция. С Френската революция през 1789 г. закинтийците пренасят на острова идеалите за социално равенство и справедливост. През 1798 г. османският флот обсажда Закинтос. Две години по-късно турци и руснаци подписват договор, с който се създава първата независима гръцка държава на Седемте острова. Докато Закинтос е титулярна столица на Йонийската държава – британският флот окупира острова през 1809 г. – останалата част от Гърция е под османско управление. С база в свободния Закинтос, Филики Етерия (тайно общество) насърчава въстанието срещу османците.

През 1830 г. Гърция става независима и на 21 май 1864 г. на острова е издигнато гръцкото знаме. Опустошителното земетресение през 1953 г. разрушава повечето от паметниците на острова.

Градове и села в Закинтос

Град Закинтос (Занте): столицата и главното пристанище на Закинтос се наричат град Закинтос или Занте. Градът има специфична архитектура, повлияна от венецианците, французите и англичаните, които са окупирали острова в миналото. Земетресението от 1953 г. обаче разрушава повечето от тези елегантни сгради. Новият град е построен върху руините на древния в опит да се запази традиционната архитектура. За съжаление това обещаващо начинание не се е получило, с изключение на няколко зони. Днес столицата има население от около 10 000 жители и е много оживена и претъпкана през летния сезон.

Махерадо: Село Махерадо е второто по големина село на острова. То се намира на 10 км западно от столицата и остава доста традиционно, тъй като туризмът тук не се е развил. Основната му забележителност е църквата от 14-и век Агия Мавра с впечатляващата си венецианска камбанария.

Волимес: Село Волимес се състои от две села: Ано и Като Волимес. Заедно тези села образуват голямо планинско село, което се намира на 30 км северозападно от град Закинтос. Това е традиционно село, което все още не е засегнато от туризма.

Ексо Хора: това е малко планинско село, разположено на 36 км от столицата, и е едно от малкото села, запазили традиционните си стари къщи след земетресението през 1953 г.

Кампи: Селото е разположено високо на западните скали. Селото е хубаво, но е пълно с грозни рекламни табели, показващи пътя към кафенета и таверни; от тях се открива невероятна гледка към залеза.

Кери: Това е традиционно село, разположено на 20 км югозападно от столицата, и може да се похвали с няколко живописни стари (отпреди земетресението) сгради. Централният площад на селото е наистина очарователен и от него се открива прекрасна гледка към Йонийско море.

Аликес: Село Аликес е много компактно, само няколко улици с няколко туристически магазина и множество приятни таверни и барове. Селото е получило името си от солниците, които го заобикалят.

Плажове в Закинтос

Навагио (Потънал кораб): Този плаж е най-известният в Закинтос и един от най-известните в цяла Гърция. Името на плажа идва от името на кораб, който незаконно превозвал цигари и бил изхвърлен на брега през 1983 г. Плажът Навагио е разположен в източната част на острова, близо до село Анафотирия. Огромни скали от бели камъни обграждат плажа с бял пясък, създавайки уникален и омагьосващ образ. Единственият начин да стигнете до плажа е да вземете такси от пристанището на Порто Вроми и ще бъдете там за 30 минути.

Агиос Николаос: Това е малък залив в красивата природна среда на региона Волимес. Плажът дължи името си на малкия параклис, който се намира в левия му край. Това е прекрасен плаж, много популярен сред по-младите хора, много оживен със съоръжения за морски спортове и курсове за гмуркане.

Банан: Намира се в района на Василикос и е много дълъг и пясъчен, с коридор от камъчета точно пред морето. Районът наоколо е незастроен и само няколко плажни бара “нарушават” спокойствието. На плажа има също така шезлонги и чадъри.

Лаганас: Огромният плаж на Лаганас е най-популярният и развит плаж на Закинтос. Разположен е на южното крайбрежие, на 11 км от столицата на острова. Село Лаганас разполага с невероятно голям брой барове. Що се отнася до плажа, той е пясъчен и дълъг 9 км, с плитки води и е напълно организиран. Най-важното обаче е, че този плаж е една от основните зони за гнездене на застрашения вид морски костенурки Caretta Caretta. През последните години този популярен курорт е предмет на спор между природозащитните лобита, от една страна, и местните власти и собствениците на магазини, ангажирани с доходоносната туристическа търговия, от друга. Доста противоречив е фактът, че Лаганас е едновременно защитена зона от Националния морски парк и най-големият туристически курорт на острова.

Каламаки: Разположен е в края на източната част на залива Лаганас, на 7 км южно от столицата. Това е малък, но пренаселен курорт с мек пясък, плитки води и впечатляващи скални образувания. Подобно на Лаганас, плажът Каламаки е зона за гнездене на костенурки, а някои части от крайбрежието вече са част от Националния морски парк, което осигурява на костенурките и дивите животни така необходимата защита, която за съжаление липсва в близкия Лаганас.

Аликес: местността Аликес се намира на 18 км северозападно от столицата на острова. Плажът е дълъг 3 км със златист пясък и привлича много посетители. Водите отначало са плитки, но внезапно се задълбочават, което го прави подходящ за деца и чудесен за сърфисти, които се възползват от големите вълни, които се появяват, когато вятърът духа в правилната посока.

Аликанас: това е туристически курорт, разположен в непосредствена близост до Аликес. Той е по-малко оживен от своя съсед и има спокойна атмосфера. Плажът на Акиканас има мек златист пясък, кристално чисти води и малко пристанище с рибарски лодки.

Порто Зоро: това е прекрасен плаж, разположен на 17 км от столицата Закинтос. Плажът е пясъчен, с чисти води и скални образувания с голяма красота. Тъй като е открит наскоро, плажът е много претъпкан.

Геракас: е един от най-хубавите плажове на Закинтос. Дългият пясъчен плаж е с тюркоазени води и непокътната природна красота, тъй като е основно място за размножаване на костенурки. Плажът е забранен за посещение от здрач до зори.

Порто Вроми: заливът е много малък, с малко пристанище и тясна ивица от бели камъчета. Мястото е много живописно и си заслужава да прекарате малко време тук.

Най-добри неща за правене в Закинтос

1. Венецианската крепост на Закинтос: Венецианската крепост е разположена на вечнозелен хълм в района на Бохали. Крепостта е построена на място, където по документи се посочва стената на древния акропол. Силните земетресения, които често са поразявали острова, разрушават укрепленията и те постоянно се възстановяват. Важна програма за консервация и ремонт на стените и сградите на крепостта е осъществена от англичаните през 1812 г., докато те контролират острова. През 1970 г. Археологическата служба предприема укрепване на онези участъци от стените и портите на крепостта, които са застрашени от срутване. Разкопките, започнали през 1984 г. и продължаващи и в момента, разкриват много църкви, датиращи от XI до XVIII в., както и сложна система за събиране на дъждовна вода. Повечето от находките в крепостта датират от византийския период до времето на английската окупация.

2. Пещери: Северното крайбрежие на Закинтос е пълно с пещери и скали, разрушени от водата. Най-впечатляващата от всички е пещерата Кианун, която се къпе в преливаща синя светлина, която се вижда най-добре рано сутрин. Въпреки това най-известните и посещавани пещери на острова са Сините пещери, които се намират в Аспрос Врахос на Кримнос, на нос Скинари, в най-северната част на острова, на 35 км от столицата. Сините пещери могат да бъдат посетени с лодка от близкото пристанище Агиос Николаос.

3. Острови Стофадия: Двата малки необитаеми острова Стофадия се намират на 22 морски мили южно от остров Закинтос. На най-големия от тях през XIII в. е основан впечатляващ манастир под егидата на Ирина, дъщеря на византийския император Теодорос А’ Ласкарис. До острова може да се стигне с лодка от пристанището на града.

4. Плаж Лимнионас и Навагио: Тези два плажа определено си заслужава да бъдат посетени, тъй като и двата са доста уникални. До Лимнионас може да се стигне от село Агиос Леон. Това е малък залив, който има груба П-образна форма с множество кътчета, пролуки и малки пещери. Няма никакъв пясък, но можете да седнете на плоските скали около морето. Плажът Навагио се намира близо до село Анафотирия. Плажът е с бял пясък, около него има огромни вертикални скали, а в средата му се намира потънал кораб, който морето е изхвърлило преди много години.

5. Музеи: Византийският музей се намира в столицата и в него се съхранява впечатляваща колекция от църковни предмети, намерени в църквите след земетресението. Също в столицата се намира Музеят на Соломос, посветен на Дионисиос Соломос (1798-1857), който е роден в Закинтос и се смята за баща на съвременната гръцка поезия. В музея се съхраняват сувенири, свързани с живота му. Народният музей Венцагио се намира в село Пигадакия, на 2 км от село Аликес. Музеят представлява реконструкция на традиционна къща: трапезария, кухня и спалня, декорирани с традиционни мебели и битови съдове.

Как да стигнете до Закинтос

По въздух: Закинтос е свързан с Атина с редовен полет през цялата година.

Автобус: Няколко автобуса дневно свързват град Закинтос с Патра (3 ½ часа) и Атина (7 часа). Има и седмични полети до Солун. Цените на билетите включват цената на ферибота между Закинтос и Килини в Пелопонес.

Ферибот: През лятото има много фериботи, които пътуват ежедневно от град Закинтос до Килини в Пелопонес (1 ½ часа).

Придвижване в Закинтос

До/от летището: между град Закинтос и летището няма автобусна линия.

Автобус: Чести автобуси пътуват от автогарата на град Закинтос във Филита до Аликес, Циливи, Аргаси и Лаганас. Автобусните линии до други села и плажове са оскъдни. Актуалното разписание е на автогарата.

Можете също така да наемете автомобил в Закинтос, като използвате системата за наемане на автомобили в Закинтос на Greece.com.

Времето в Закинтос

Времето в Закинтос е с типичен средиземноморски климат, състоящ се от горещо, слънчево лято и мека, дъждовна зима. През лятото дъждовните дни са много редки, но през зимата валежите са доста високи, както и нивото на влажност.