Обща информация за Драма

Префектура Драма е земя на долини и планини с алпийски заслони и ски курорти. Едноименната столица е много зелен град, което се дължи на изобилието от вода, което тече през него.

Градът е разположен в подножието на планината Фалакро, което означава “плешива планина”. Самото селище не е много красиво, но планината и околността са невероятни. На близко разстояние от града се намират ски писти и добре оборудвани заслони за планинари, пещерата Мара със зашеметяващи сталактити, прекрасната гора Елатия и много малки живописни селца.

История на Драма

Съществуват редица теории относно произхода на името. Вероятно Драма е била населявана от траки. Това се потвърждава от надписите, в които се споменават тракийски имена и които са открити в града. Името Драма означава място в близост до хълмове и водоизточник. Най-популярното твърдение е, че то идва от думата Ydrama, място с много водни извори.

Първите следи от човешко присъствие в префектурата датират отпреди 30 000 години според находките, които са открити в пещерата в горното течение на река Ангитис. Археологическите разкопки показват, че в района на Драма се правят постепенни стъпки към цивилизацията от 5000 г. пр. н. е. Историческите периоди на Драма се разделят на праисторически, тракийски, македонски и римски.

От началото на VII в. пр.н.е., с основаването на южногръцките колонии на остров Тасос и по крайбрежието на Македония, гръцкият свят започва да прониква във вътрешността на страната в района, който днес е префектура Драма. Районът е окупиран от траките, последвани от атиняните, македонците и накрая от римляните. Македонците се появяват в района около 356 г. пр.н.е. и според намерените надписи по това време в района се наблюдава интензивна имиграция на римляни. По-късно, когато християнството надделява, Драма играе важна роля в цялата област. През Средновековието варварите от Северна Европа се заселват в района, като се смесват с населението. Византийският период в Драма започва с разделянето на Римската империя на източна и западна част. Поради постоянните нападения от страна на българи и славяни византийците построяват стената на Драма.

През 1206 г. франките от Четвъртия кръстоносен поход завладяват Драма и остават в района до 1223 г., когато той е отвоюван от византийците. През късновизантийския период цитаделата и околните земи, макар и многократно превземани от латинци и българи, остават византийски от средата на XIII в. до завладяването им от сърбите в средата на XIV в. През 1346 г. Драма преминава под властта на сръбския владетел Стефан Душан. От 1355 до 1374 г. Драма е отвоювана от византийците. През 1383 г. градът е завладян от османците и населението му се смесва с турски колонисти от Анадола. Просперитетът му, благодарение на отглеждането на ориз и памук през XVII и XVIII в., нараства още повече през XIX в. с отглеждането и търговията с тютюн. През 20-те години на XIX в. тук пристигат гърци от различни области, главно от Епир, Западна Македония, Халкидики, Константинопол и Кападиокия в Мала Азия, което допълнително допринася за икономическото му развитие. В края на XVIII и началото на XIX в. жителите на Драма, повечето от които християни и от гръцки произход, вземат активно участие в македонската борба, за да извоюват свободата си и да се обединят със свободната съвременна гръцка държава. През 1912 г. обаче градът е превзет от българската армия, а една година по-късно е освободен от гърците. След Малоазийската катастрофа от 1922 г. в Драма пристигат гръцки бежанци от Мала Азия, Понт и Тракия, които придават нова идентичност на града, която е налице и до днес. По време на Втората световна война хитлеристка Германия отстъпва управлението на региона на България. След неорганизиран акт на съпротива гръцкото население на Драма е масово избито от нацистите. Градът е освободен през октомври 1944 г., когато българите и германците губят войната.

Как да стигнете до Драма

Автобус: Автобусите на KTEL свързват ежедневно Драма с други големи градове в Гърция, включително Атина, Солун и Александруполис. С влак: Драма също е свързана с големи градове като Атина, Солун и Александруполис чрез ежедневни влакови линии. Въздушен транспорт: Драма се обслужва от летище Кавала – Хрисуполи, на 68 км, с вътрешни и международни полети.