Волос е пристанищен град, разположен в област Тесалия в Централна Гърция. Историята на района на Волос датира от древни времена и през вековете е била оформена от различни цивилизации и култури.

По време на микенския период регионът е бил важен търговски център. Древният град Йолкос, който се намира недалеч от Волос, е родното място на легендарния герой Язон, който води аргонавтите в търсенето на златното руно.

В класическата епоха регионът е бил част от Тесалийската лига – конфедерация от градове-държави, която изиграва важна роля в Пелопонеската война. По-късно Тесалия е завладяна от Македонската империя по времето на Александър Велики и става част от елинистичния свят.

По време на византийския период Волос е важен търговски център, а регионът е известен със селскостопанските си продукти, включително пшеница, вино и зехтин. В града е имало и значителна еврейска общност, която се е занимавала активно с търговия и занаяти.

В началото на XV в. регионът е завладян от Османската империя, която управлява района в продължение на повече от 400 години. По това време Волос се превръща във важен търговски център, а пристанището на града е ключов център за износ на селскостопански продукти.

През XIX в. област Тесалия става част от новата независима гръцка държава. Волос изиграва важна роля в Гръцката война за независимост, а през 1821 г. градът е освободен от османско владичество.

Днес Волос е оживен град, който привлича посетители от цял свят. Богатата му история и културно наследство могат да се видят в древните му руини, музеи и паметници, както и в оживените улици и оживеното пристанище на града.

Кои са основните градове в района на Волос?

Регионът Волос, известен също като Магнезия, включва няколко града и градчета, като Волос е най-големият и най-важният. Други големи градове в региона са:

Неа Йония: предградие на Волос, разположено на изток от града. Това е вторият по големина град в Магнезия и в него се намират редица исторически обекти, включително църквата Агиос Георгиос и византийският манастир Панагия Ксения.

Алмирос: град, разположен на около 25 км югоизточно от Волос. Известен е с термалните си извори и е дом на няколко исторически църкви и византийски замък.

Велестино: малък град, разположен на около 20 км северозападно от Волос. Известен е с древния си замък, който датира от византийския период.

Аргаласти: живописно градче, разположено в източната част на полуостров Пелион, на около 45 км югоизточно от Волос. Известен е с традиционната си архитектура, историческите си църкви и живописните си гледки.

Загора: планинско селище, разположено в североизточната част на полуостров Пелион, на около 50 км югоизточно от Волос. Известно е с традиционните си каменни къщи и исторически манастири.

Как да стигнете от България до Волос?

За да стигнете от България до Волос, имате няколко възможности за транспорт:

Самолет: Най-близкото летище до Волос е Националното летище Неа Анхиалос, което се намира на около 30 км южно от града. В момента няма директни полети от България до Неа Анхиалос, но можете да вземете свързващ полет от летищата в София или Пловдив до международното летище в Атина и след това да вземете вътрешен полет или автобус до Волос.

Влак: Няма директни влакове от България до Волос. Можете обаче да вземете влак от София или Пловдив до Солун и след това да вземете влак или автобус до Волос. Пътуването отнема около 10-12 часа в зависимост от връзките.

Автобус: Има няколко автобусни компании, които обслужват директни маршрути от София и Пловдив до Волос. Пътуването отнема около 7-8 часа, а автобусите са удобни и оборудвани с климатик.

Автомобил: Можете също така да пътувате с кола от България до Волос. Разстоянието между София и Волос е около 440 км, а пътуването отнема около 5-6 часа в зависимост от трафика и пътните условия. Ще трябва да пресечете границата при Кулата-Промахонас или Илинден-Ексохи и да шофирате през Гърция, следвайки магистрала Е75. Препоръчително е да имате международно разрешително за шофиране и предварително да проверите правилата и нормите за шофиране в Гърция.

Как да се придвижваме из Волос?

Волос е сравнително малък град и е лесно да се придвижвате пеша или с обществен транспорт. Ето някои възможности за придвижване из Волос:

Автобус: Волос разполага с надеждна автобусна система, която свързва всички части на града, включително предградията и близките села. Автобусите се управляват от местната транспортна компания KTEL Magnesias, а цените на билетите са достъпни.

Такси: Такситата са широко разпространени във Волос и са удобен начин за придвижване из града. Можете да извикате такси на улицата или да го резервирате предварително по телефона или чрез мобилно приложение.

Велосипед: Волос разполага със система за споделяне на велосипеди, наречена VOLOS BIKE, която ви позволява да наемете велосипед за кратък период от време и да разгледате града на две колела. Има няколко станции за велосипеди, разположени в целия град.

Автомобил: Ако предпочитате да разполагате със собствен транспорт, можете да наемете кола от някоя от местните компании за коли под наем. Имайте предвид обаче, че паркирането в центъра на града може да бъде трудно, а някои улици са само за пешеходци.

Ходене пеша: Волос е чудесен град за разходки и много от основните забележителности и атракции се намират на пешеходно разстояние една от друга. В града има и няколко пешеходни улици и крайбрежни алеи, които са идеални за неангажираща разходка.

Кои са забележителностите, които трябва да се видят от туристите във Волос?

Волос е красив град с богата история и много интересни забележителности и атракции, които можете да разгледате. Ето някои от туристическите забележителности, които трябва да видите във Волос:

Археологическият музей на Волос: В този музей се съхранява колекция от артефакти от неолитния период до византийската епоха, включително керамика, скулптури и бижута.

Железопътната линия Пелион: Тази историческа теснолинейка се движи от Ано Лехония до Милиес през живописните планини на полуостров Пелион. Влакът преминава през тунели, мостове и виадукти и предлага зашеметяващи гледки към околността.

Църквата Агиос Николаос: Тази красива църква се намира в сърцето на града и датира от 17-и век. Известна е с впечатляващата си камбанария и красивите си фрески.

Общинският пазар във Волос: Този оживен пазар е чудесно място, където можете да разгледате и опитате местни продукти, включително пресни морски дарове, зеленчуци и плодове.

Археологическият обект Димитриас: Този древен град е бил важен търговски център по време на елинистичния и римския период. Обектът включва руини на театър, стадион и няколко храма.

Селата на Пелион: На полуостров Пелион се намират няколко живописни села, сред които Портария, Макриница и Цагкарада. Тези села са известни със своята традиционна архитектура, калдъръмени улици и живописни гледки.

Плажовете: Волос е заобиколен от няколко красиви плажа, включително популярните плажове Агиос Йоанис и Кала Нера. Тези плажове предлагат кристално чисти води и са идеални за плуване и слънчеви бани.

Кои са някои от най-добрите неща, които туристите могат да правят във Волос?

Във Волос има много вълнуващи дейности и преживявания, на които туристите могат да се насладят. Ето някои от най-добрите неща за правене:

1. Разгледайте полуостров Пелион: Полуостров Пелион е живописен планински район, разположен непосредствено до Волос. Посетителите могат да се разхождат, да карат колело или да шофират през живописните села и живописните пътеки. Сред популярните села за посещение са Макриница, Портария и Цагкарада.

2. Разходка с лодка: Посетителите могат да направят обиколка с лодка около залива Пагаситикос, която предлага зашеметяващи гледки към крайбрежието и околните планини. От пристанището на Волос оперират няколко туристически компании.

3. Посетете плажовете: В близост до Волос се намират няколко красиви плажа, включително Агиос Йоанис, Кала Нера и Афисос. Тези плажове предлагат кристално чиста вода, златист пясък и много възможности за плуване, слънчеви бани и водни спортове.

4. Опитайте местната кухня: Волос е известен с вкусната си местна кухня, която включва пресни морски дарове, месо на скара и традиционни гръцки ястия. Посетителите могат да опитат местните деликатеси в многобройните таверни и ресторанти, разположени из целия град.

5. Посетете музеите: Волос разполага с няколко музея, които представят богатата история и култура на региона, сред които Археологическият музей на Волос, Ентомологическият музей и Археологическият музей Атанасакио.

6. Посетете фестивали и събития: Волос е домакин на няколко фестивала и събития през цялата година, сред които Летният фестивал на Пелион, Фестивалът Димитриа и Карнавалът на Волос. Тези събития предлагат на посетителите възможност да се запознаят с местната култура и традиции.

7. Пазарувайте на местните пазари: Волос разполага с няколко пазара, от които посетителите могат да си купят пресни продукти, ръчно изработени занаятчийски изделия и сувенири. Общинският пазар на Волос е популярно място за пазаруване и дегустация на местни продукти.

Каква е традиционната за Волос храна?

Волос е известен с вкусната си кухня, която се характеризира с пресни и местни съставки, традиционни рецепти и смесица от гръцки и османски влияния. Ето някои от най-популярните ястия и специалитети, които можете да намерите във Волос:

 • Spetsofai: Това е традиционно ястие, приготвено от наденички, чушки, лук и домати, което обикновено се сервира като основно ястие.
 • Пита: Волос е известен с вкусната си пита, която представлява солено тесто, пълнено с различни съставки, включително сирене, спанак или месо.
 • Пресни морски дарове: Волос е крайбрежен град, така че не е изненада, че пресните морски дарове са основна част от местната кухня. Сред популярните ястия с морски дарове са октопод на скара, пържени калмари и ризото с морски дарове.
 • Цацики: Този освежаващ дип, приготвен от кисело мляко, краставици, чесън и зехтин, е популярно предястие във Волос.
 • Ципуро: Тази местна напитка е вид ракия от гроздови джибри, произведена от дестилирано грозде. Обикновено се сервира като аперитив и е популярна напитка сред местните жители.
 • Гръцка салата: Тази класическа салата, приготвена от домати, краставици, лук, маслини и сирене фета, е основна част от гръцката кухня и е популярно ястие във Волос.
 • Буреки: Това е традиционно ястие, приготвено от тиквички, картофи и сирене, и обикновено се сервира като гарнитура или предястие.
 • Koulouri: Това популярно ястие за закуска представлява хляб с покритие от сусам, който е хрупкав отвън и мек отвътре.

Какво е времето във Волос?

Климатът във Волос е средиземноморски, с горещо и сухо лято и мека зима. Тук е представена разбивка на времето във Волос по сезони:

Лято (юни-август): Лятото във Волос е горещо и сухо, с температури от 28-32°C (82-90°F). Времето обикновено е слънчево и ясно, като от време на време има гръмотевични бури.

Есен (септември-ноември): Есента е приятен сезон във Волос, с меки температури от 18-24°C (64-75°F). Времето обикновено е слънчево и ясно, като от време на време има валежи.

Зима (декември-февруари): Зимата във Волос е мека и влажна, с температури от 5-15°C (41-59°F). Времето обикновено е облачно и дъждовно, като от време на време в близките планини вали сняг.

Пролет (март-май): Пролетта е красив сезон във Волос, с меки температури от 15-22°C (59-72°F). Времето като цяло е слънчево и ясно, като от време на време има валежи.

Времето във Волос по месеци

Тук е представена разбивка на времето във Волос по месеци:

 • Януари: Средната висока температура е 12°C, а средната ниска температура е 4°C. Януари е най-студеният и влажен месец във Волос, като от време на време в близките планини вали сняг.
 • Февруари: Средната висока температура е 12°С, а средната ниска температура е 5°С (41°F). Февруари също е студен и влажен месец, но към края на месеца температурите започват бавно да се повишават.
 • Март: Средната висока температура е 15°С, а средната ниска температура е 7°С (45°F). Март бележи началото на пролетта във Волос, с меки температури и случайни валежи.
 • Април: Средната висока температура е 19°С, а средната ниска температура е 10°С (50°F). Април е красив месец във Волос, със слънчево и ясно време и цъфтящи цветя.
 • Май: Средната висока температура е 24°С, а средната ниска температура е 14°С (57°F). Май е чудесно време за посещение на Волос, с топли температури и много слънце.
 • Юни: Средната висока температура е 28°C, а средната ниска температура е 18°C. Юни бележи началото на лятото във Волос, с горещо и сухо време и много слънце.
 • Юли: Средната висока температура е 30°C, а средната ниска температура е 20°C. Юли е най-горещият месец във Волос, с дълги и слънчеви дни.
 • Август: Средната висока температура е 30°C, а средната ниска температура е 20°C. Август също е горещ и сух месец, като от време на време се наблюдават гръмотевични бури.
 • Септември: Средната висока температура е 27°С, а средната ниска температура е 16°С (61°F). Септември е приятен месец във Волос, с меки температури и случайни валежи.
 • Октомври: Средната висока температура е 21°C, а средната ниска температура е 11°C. Октомври бележи началото на есента във Волос, с меки температури и случайни валежи.
 • Ноември: Средната висока температура е 16°C, а средната ниска температура е 8°C. Ноември е хладен и влажен месец във Волос, със случайни валежи.
 • Декември: Средната висока температура е 13°С, а средната ниска температура е 5°С (41°F). Декември е хладен и влажен месец, като от време на време в близките планини вали сняг.

Кое е най-подходящото време от годината за посещение на Волос?

Най-доброто време от годината за посещение на Волос зависи от вашите предпочитания и от това какво искате да правите по време на пътуването си. Ето някои фактори, които трябва да вземете предвид:

Времето: Пиковият туристически сезон във Волос е през летните месеци от юни до август, когато времето е горещо и слънчево. Въпреки това, ако предпочитате по-меки температури, може да обмислите посещението си през междинните сезони – пролетта (от март до май) или есента (от септември до ноември).

Дейности: Ако се интересувате от дейности на открито, като например пешеходен туризъм или плуване, тогава летните месеци са най-доброто време за посещение. Ако обаче предпочитате да разгледате културните и историческите забележителности във Волос и околностите му, тогава по-подходящ избор могат да бъдат сезоните през рамото, тъй като там има по-малко тълпи и по-ниски температури.

Фестивали и събития: Волос е домакин на няколко фестивала и събития през годината, включително фестивала Димитриа през октомври и летния фестивал Пелион през юли и август. Ако искате да посетите тези събития, може да планирате посещението си по подходящ начин.

Като цяло най-доброто време за посещение на Волос е през междинните сезони – пролетта или есента, когато времето е меко и има по-малко тълпи от хора. Ако обаче предпочитате горещо и слънчево време и дейности на открито, тогава летните месеци може да са по-добър избор.

Безопасен ли е Волос за туристите?

Като цяло Волос е безопасна дестинация за туристите. Нивото на престъпност е ниско, а насилствените престъпления са рядкост. Въпреки това, както при всяка дестинация, посетителите трябва да вземат предпазни мерки, за да гарантират своята безопасност:

1. Бъдете наясно със заобикалящата ви среда: Внимавайте за вещите си и се оглеждайте в обкръжението си, особено на многолюдни места като пазари и в обществения транспорт.

2. Вземете предпазни мерки срещу джебчийство: джебчийството може да бъде проблем в туристическите райони. Съхранявайте ценните си вещи на сигурно място и следете заобикалящата ви среда.

3. Бъдете предпазливи през нощта: Избягвайте да се разхождате сами през нощта, особено в неосветени или безлюдни райони.

4. Спазвайте правилата за движение: Бъдете внимателни, когато пресичате улицата, тъй като шофьорите в Гърция могат да бъдат агресивни.

5. Спазвайте местните обичаи: Гърция има богата култура и история и посетителите трябва да се съобразяват с местните обичаи и традиции.

Хотели във Воолос