Атина е столицата и най-големият град на Гърция. Този оживен, космополитен мегаполис с население от близо 3,3 милиона души е център на икономическата, финансовата, промишлената, политическата и културната дейност в Гърция. Главното пристанище на Атина, Пирея, е едно от най-големите и най-важните в Средиземноморието.

На пръв поглед Атина може да отблъсне посетителите поради привидно неорганизирания си вид. Очарованието й обаче се крие отвъд това. Историческият център, основните забележителности и местата за хранене и развлечения са събрани на едно място, което прави Атина чудесно място за разходка. След Олимпийските игри през 2004 г. също бяха положени големи усилия за реорганизация на града.

Най-доброто време за посещение на Атина е през пролетта и есента, тъй като през лятото високите температури и засиленият трафик могат да се окажат много тежки. Ако обаче сте устойчиви на горещини, посещението в средата на август може да е по-добро, когато голям процент от атиняните са напуснали града за ваканцията си. От друга страна, зимата в Атина може да предостави много по-различно преживяване. Едно обаче е сигурно: Атина е наистина оживен град, който няма да ви разочарова.

История на Атина

Атина, един от най-старите градове в света, има над 3000-годишна история. Подробности за нейното основаване обаче не са известни; богатата митология на древните гърци обаче запълва празнините. Според легендата Цекроп е основателят и първият цар на Атина. Наполовина човек, наполовина змия, той излязъл от земята и по време на управлението си въвел моногамията и погребването на мъртвите. Участвал и в съвета на дванадесетте олимпийски богове, в който Атина, богинята на мъдростта и знанието, се скарала с Посейдон, бога на морето, за това кой да бъде покровител на Атина; съветът решил, че покровител на града ще стане богът, който ще предложи най-добрия дар на града. Посейдон ударил с тризъбеца си скалата на Акропола и от нея избликнала вода, заедно с един кон. Атина също ударила скалата с копието си и от нея изникнало маслиново дърво. Съветът обявил, че Атина е победителката, и тя станала покровителка на града, който също така бил наречен на нейно име.

Атина се превърнала в значителна индустриална и военноморска сила през VIII и VII в. пр. н. е. Тираничното управление на Пизистрат се смята за крайъгълен камък в историята на града. В крайна сметка Атина изнасяла стоки чак до Сицилия, Египет и Черно море. Построени са нови паметници и градът преживява първия си културен и художествен ренесанс.

Атина е и основният противник на Персия в редица конфликти. Това, от една страна, и създаването на демокрацията, от друга, са ключовите фактори, които поставят Атина на водеща позиция, оставяйки останалите на заден план.

Възходът на Атина достига своя връх по време на Златния век на Перикъл, когато градът процъфтява в научно, културно и военно отношение. Този период на величие бил внезапно прекъснат от разрушителната Пелопонеска война, която унищожила атинските военноморски сили и свела съюзническата държава до Атина и Саламина.

Значително отслабена, Атика скоро се превръща в македонска държава под управлението на цар Филипос II (338 г. пр. Хр.). През 146 г. пр. н. е. Атина и останалата част от Гърция паднали в римски ръце; завоевателите обаче проявили уважение към града.

През първите векове от н.е. нахлуващите готски племена донасят разруха на Атина. По-късно градът постепенно се интегрира към Византийската империя, като се предприемат такива стъпки като закриването на философски школи и превръщането на езически светилища в християнски храмове.

След 1214 г. от н.е. и окупацията на Константинопол от франките Атина е подарена на френски херцози. Следват ги каталонци и неаполитанци, а през 1456 г. градът пада в турски ръце, Акрополът се превръща в джамия, а Ерехтион е превърнат в харем.

Преди 1834 г. и обявяването на Атина за гръцка столица, той е малко селце с малко хора и многобройни руини. Въпреки това все още е приеман като важен град от миналото. След като става столица, той бавно се издига от пепелищата си; открити са нови сгради, които в архитектурно отношение са свързани с древногръцкия стил, а паметниците, включително Акрополът, са реставрирани.

Хората, които посещават Гърция, със сигурност ще забележат всички периоди от гръцката история в столицата. От древността и римската окупация, до турците и съвременна Гърция, Атина е мястото, където миналото среща настоящето и създава бъдещето.

Какво да Правим в Атина

Музеи

1. Национален археологически музей на Атина: Това е един от най-големите и най-важни музеи в Гърция, който е и сред най-богатите музеи на древногръцкото изкуство в света. Експонатите в него датират от праисторията до късната античност и са открити в различни археологически обекти из цяла Гърция. Намира се в района на Екзархия в центъра на Атина, а входът му е откъм авеню Патисия.

Строежът на музея започва през 1866 г. и е завършен през 1889 г., като постепенно е добавено западното крило. Сградата е издигната върху голям парцел, дарен от Елена Тосица, с финансовата подкрепа на Димитриос и Николаос Вернардакис, Археологическото дружество и гръцката държава. Националният археологически музей се превръща в съд, чрез който посетителят може да пътува през развитието на гръцкото изкуство от праисторическата до римската епоха. Сред експонатите ще откриете обширна колекция от микенско изкуство, скулптури от архаичния, класическия и елинистичния период; както и колекция от цикладско изкуство. Музеят разполага с магазин за сувенири и красиво кафене в Градината на скулптурите.

2. Музей Бенаки: Този частен музей е основан през 1930 г. от Антонис Бенаки (1873-1954 г.), член на изтъкнато гръцко семейство от Александрия, което има значителен принос за политическия, социалния и културния живот на Гърция. Музеят се помещава в семейната му къща и е една от най-красивите неокласически сгради в Атина, в района на Колонаки. Експонатите датират от неолита до ХХ в., като много от тях маркират важни периоди от гръцката история: от античната и римската епоха до Византия; от падането на Константинопол (1453 г.), франкското владичество и османската окупация до гръцката война за независимост (1821 г.); и от формирането на съвременна Гърция до катастрофата в Мала Азия (1922 г.). Магазинът на музея предлага висококачествени реплики, а кафенето на терасата е доста популярно място.

3. Музей на цикладското изкуство: Този музей е посветен на изучаването и популяризирането на древногръцкото изкуство. Основан е през 1986 г. и в него се съхранява колекцията от цикладско и древногръцко изкуство на Николас и Доли Гуландрис. Цикладската колекция съдържа общо над 350 предмета от централната част на Егейско море, включително мраморни скулптури, фигурки и керамика, датирани между 3200 и 2000 г. пр. н. е. Колекцията за древногръцко изкуство включва находки от бронзовата епоха до римската епоха, като керамика, теракота, фигурки, скулптури, метални и стъклени изделия, бижута и др. Фондация “Николас П. Гуландрис”, създадена през 1986 г., осигурява опазването, експонирането и разширяването на колекцията; организира временни изложби по важни теми; занимава се с публикуването на научни монографии и каталози; и участва в изследователски проекти по целия свят. Работното време е от 10.00 до 15.00 ч. в делнични дни без вторник.

4. Византийски и християнски музей: Музеят е основан през 1914 г., а от 1930 г. се помещава в имението “Илисия”, принадлежало някога на херцогинята на Плаценция. Той притежава важна колекция от гръцко църковно изкуство от IV до XIX в., включваща византийски и поствизантийски икони, скулптури, ръкописи, стенописи, мозайки, дърворезби и др. Експонатите представят художественото творчество на елинизма от византийско време нататък. Музеят се намира в Колонаки, на булевард “Василис Софиас”, а работното му време е от 08.00 до 15.00 ч. от вторник до неделя.

5. Музей на древната агора (Стоа на Аталос): Стоа на Аталос се смята за една от най-впечатляващите аркади на Атинската агора. Наречена е на името на своя създател, цар Аталос II от Пергам, управлявал от 159 г. пр. н. е. до 138 г. пр. н. е. Днес в прочутата Стоа се помещава музеят на Древната Агора. Колекцията е много интересна и разнообразна, тъй като включва находки от кладенци, находища, погребения, работилници и светилища; предмети от глина, бронз, слонова кост и стъкло; амфори, скулптури, монети, керамика, надписи, глинени лампи, керамика от византийския период и турската окупация; както и архитектурни части от Горната Стоа.

6. Музей на Акропола: В музея се съхраняват находки от атинското светилище “Теменос” на Атина Партенос, които са открити в района на Акропола. Новият музей на Акропола, проектиран от Бернар Цуми, се основава на три концепции: светлина, движение и тектоничен и програмен елемент, които, съчетани заедно, “превръщат ограниченията на мястото в архитектурна възможност, предлагайки прост и прецизен музей” с математическата и концептуалната яснота на древногръцките сгради. Новият музей е разположен в южното подножие на Акропола, на древния път, водещ към “свещената скала” в класически времена. На 244 м от легендарния Партенон, музеят е най-важната сграда, издигана някога толкова близо до древния храм. Въпреки че връщането на Партенонските мрамори от Британския музей не е гарантирано, проектът включва правоъгълна стъклена галерия, която в бъдеще може да изложи Партенонските мрамори, запазвайки точната геометрия и хармоничните размери на колоните на Партенона.

Исторически Забележителности

1. Акропол: Едно от седемте чудеса на древния свят, Акрополът е запазена марка на Гърция и символ на демокрацията по света. Той е и най-важният древен паметник в Европа и поради това е едно от най-посещаваните места. В древността е бил най-голямото и най-хубавото светилище на Атина, посветено предимно на богинята-покровителка Атина. С този район са свързани най-известните митове на древна Атина, най-големите ѝ религиозни празници, най-ранните култове и няколко решаващи събития в историята на града. Паметниците на Акропола се извисяват над града в продължение на повече от 24 века. Тези уникални шедьоври на древната архитектура съчетават различни течения и стилове в продължение на много векове и отразяват славното и културно минало на Атина.

2. Древната агора: Древната агора в Атина е най-известният пример от този вид. Този пазар е бил център на живота на древните атиняни. Освен административните сгради, той е бил заобиколен от училища, театри, работилници, къщи, магазини и сергии на един процъфтяващ град. По време на класическата епоха много възхитителни мъже, като Сократ, Софокъл и Аристотел, са изразявали мислите и идеите си тук. Нещо повече, в периода на радикалната демокрация след 509 г. пр.н.е. в Агората се събирали Буле, или градският съвет, Пртанеите, или председателите на съвета, и Архонтите, или магистратите. Тук се намирали съдилищата и всеки гражданин, който се намирал на агората, когато се разглеждало дело, можел да бъде принуден да служи като съдебен заседател. Скитските стрелци, наемни полицаи, често обикаляли в района и специално търсели съдебни заседатели. Днес районът е в руини, но все още може да бъде посетен.

3. Древноримска агора: Тя се намира от северната страна на Акропола и на малко разстояние на изток от гръцката Агора, с която е била свързана с павирана улица. Построена е между 19 и 11 г. пр. н. е. с дарение на Юлий Цезар и Август. Най-известният паметник на римската Агора е Кулата на вятъра – осмоъгълна сграда, изработена от пенделически бял мрамор. Тя е използвана като слънчев часовник, метеорологично устройство, воден часовник и компас. Тази агора в крайна сметка се превръща в главния пазар на града, като поема много от търговските функции на гръцката агора, която по това време вече се е превърнала по-скоро в музей.

4. Керамикос: Районът е наречен така по името на общността на грънчарите (керамеи) в района по бреговете на река Ериданос. Стените на Атина, построени от Темистокъл през V в. пр. н. е., разделят района на две части – “вътрешен” и “външен” Керамикос. Двете порти – Дипилон и Свещената порта – били поставени в началото на двата най-важни процесионни пътя на Атина – Панатенейския път, водещ към Акропола, и Свещения път, водещ към Елевзина. Извън градските стени, във “външния Керамикос”, от двете страни на двата пътя се намирало официалното гробище на града, което се използвало от IX в. пр. н. е. до късния римски период. По време на разкопките за метростанция точно до гробището са открити чумна яма и около 1000 гроба от IV и V в. пр. н. е. Тукидид описва паниката, предизвикана от чума, вероятно епидемия от коремен тиф, която поразява обсадения град Атина през 430 г. пр.н.е.; продължавайки две години, тя убива една трета от населението. Днес най-важните паметници тук включват части от Темистоклейската стена, Дипилон, Помпейон (използван за подготовка на фестивални шествия), Свещената порта и много други. Находките от разкопките в Керамикос са изложени в Музея на Керамикос и в Националния археологически музей.

5. Храмът на Зевс Олимпийски (Олимпион): Този храм се намира на около 500 м югоизточно от Акропола и на 700 м южно от центъра на града и площад Синтагма. Издигането на светилището датира от времето на митичния Девкалион. Мястото е било обитавано през праисторическия период и култът към Зевс е присъствал в ранната история. През 515 г. пр.н.е. Пейсистрат Младши започва строежа на монументален храм, който така и не е завършен поради падането на тиранията в Атина. Много по-късно, през 147 г. пр.н.е., сирийският цар Антиох IV се опитва да възобнови строежа на храма, който е окончателно завършен от римския император Адриан през 124-125 г. от н.е. Днес много части от околовръстната стена на светилището са реконструирани, като имитират древната зидария. Участъци от древната стена са запазени само в югоизточния ъгъл и от северната страна. Най-важните паметници включват Храма на олимпийския Зевс, Храма на Аполон Делфион, Двора на Делфинион, римските бани, Храма на Кронос и Рея и Храма на Панхеленския Зевс.

6. Одеонът на Херодос Атик: Това е внушителен паметник в Атина, на хълма югозападно от Акропола. Датира от 161 г. от н.е. и е построен от Херодос Атик в чест на съпругата му Регила, която е починала година по-рано. Постройката е използвана като театър в древна Атина за различни пиеси и музикални концерти и е можела да побере до 5000 души. Днес, след реставрация, театърът отново се използва. В рамките на ежегодния Атински фестивал тук се провеждат редица представления. Фестивалът се провежда от юни до септември и си струва да си вземете билети за някое представление; обикновено нямате възможност да присъствате на концерт или пиеса в театър на 2000 години, разположен на склоновете на Акропола.

7. Светилището на Посейдон и Атина в Сунион: Сунион е нос, разположен на 69 км югоизточно от Атина, в най-южния край на полуостров Атика. Известен е заради руините на древногръцкия храм на Посейдон, бога на морето. Светилището в Сунион е един от най-важните религиозни паметници в Атика. Оскъдните находки сочат, че мястото е било обитавано през праисторическия период, но няма доказателства за религиозна практика толкова рано. Повечето находки се отнасят към VII в. пр. н. е. и предполагат съществуването на организирани култове в храма на Посейдон в южния край, както и в светилището на Атина, на около 500 м североизточно от него. Херодот съобщава, че през VI в. пр.н.е. атиняните празнували четиригодишен фестивал в Сунион, в който атинските лидери плавали към носа със свещена лодка. Първоначалният храм на Посейдон, датиращ от архаичната епоха и изграден от туфа (вид варовик), вероятно е разрушен през 480 г. пр.н.е. от персийските войски по време на втората им война срещу гръцките градове. През следващите десетилетия Сунион, както и останалата част от Атика, процъфтява и в двете светилища е предприет важен строителен проект. В края на V в. и по време на Пелопонеската война атиняните правят тук укрепления. След I в. пр. н. е. районът постепенно запада. Днес оцелелите паметници са светилището и храмът на Посейдон, крепостта, светилището и храмът на Атина.

Места

1. Синтагма: Платея Синтагма (Площад на Конституцията) е централният площад на града, в близост до Парламента и много престижни хотели. Площадът получава името си при провъзгласяването на Конституцията през 1975 г. Парламентът, който може да се види от площада, е бил дворецът на крал Ото – великолепна неокласическа сграда. Пред него националната гвардия, наречена евзони, носи традиционната гръцка униформа. Улица “Ерму”, пешеходна улица с дължина около 1 км, свързваща Синтагма с Монастираки, традиционно е рай за купувачите, а модните магазини и търговските центрове се редят по протежение на улицата. Понастоящем тя е поставена в топ 5 на най-скъпите търговски улици в Европа и е деветата най-скъпа търговска улица в света. Точно зад парламента се намира Националната градина, която първоначално е била Кралската градина. Днес тя е възхитителен парк със субтропични дървета, криволичещи пътеки и декоративни езерца. В нея се помещава Ботаническият музей, има също така детска площадка, езеро с патици и кафене.

2. Монастираки: Това е интригуващ район западно от площад Синтагма. Известен е основно с оживения си бълхарски пазар всяка неделя. Ако искате да се разходите, елате по-рано, тъй като след 11 ч. става изключително претъпкано. Можете да си поемете дъх и в многобройните кафенета и ресторанти в района.

3. Плака и Анафиотика: Вървейки по улица Ерму на юг, ще стигнете до Плака – най-красивото място в Атина, под сянката на Акропола. Известен със своите неокласически сгради, той е основен притегателен полюс за туристите, предлагащ множество таверни, византийски църкви, туристически магазини, кафенета и барове. Плака е в непосредствена близост до много забележителности, като древноримската Агора, Кулата на вятъра, Храма на олимпийския Зевс, Акропола и Театъра на Херодот Атикус. В непосредствена близост до Плака, квартал Анафиотика предлага живописни лабиринтни улички, бугенвилии, покриващи белосани къщи в цикладски стил и цветни балкони. Този район е заселен от търговци от малкия остров Анафи, които са били доведени да построят царския дворец по време на възстановяването на Атина след освобождението ѝ от османците. Днес много от местните жители са художници и интелектуалци.

4. Тисио: Тисио се намира западно от Монастираки. Известен е с многото си кафенета и барове, както и с невероятната си гледка към Акропола. Повечето атиняни се разхождат в този район. Главните улици на Тисио, Апостолу Павлу и Дионисиу Аеропагиту, са превърнати в пешеходни зони.

5. Колонаки: Колонаки е разположен между хълма Ликабет и площад Синтагма. Това е едно от най-известните и приятни места, където можете да изпиете кафе в някое от многобройните кафенета, излъчващи парижка атмосфера.

6. Екзархия: Този район, северно от Колонаки, е основният студентски район в центъра на Атина и предлага множество клубове, барове, ресторанти и кафенета. На малкия площад на Екзархия могат да се видят групи, които свирят на живо. В него се намират Атинското политехническо училище и Националният археологически музей, а архитектурният му стил е смесица от неокласицизъм, ар деко и ранен модернизъм.

7. Гази: Гази напоследък се превърна в един от най-модерните райони на Атина. Той е кръстен на фабриката за газ, която е създадена тук през 1862 г. Фабриката е уникална с това, че е последната фабрика в Европа, която е работила по конвенционален начин. В днешно време целият район Гази е претърпял благоустройствени промени, а във фабриката се провеждат изложби, концерти и множество други културни събития. Тук се намират и многобройни нощни клубове, кафенета и забележително елегантни ресторанти.

8. Омоноя: Вървейки по улица Атинас от Монастираки, ще стигнете до площад Омоноя, най-старият в града. Някога той е бил красив и централен за града. На метростанцията на площада има изложба със снимки, които показват старата му слава. След като автомобилите навлязоха в ежедневието, площад Омоноя се превърна от удобен за хората в удобен за автомобилите. С много усилия безуспешно са се опитвали да го променят отново. На площада се намират няколко ресторанта, хотели и магазини.

9. Псири: В миналото в този район, разположен северозападно от Монастираки, са живеели хора от ниските слоеве на обществото и именно тук през 70-те години на миналия век за пръв път идват имигранти в търсене на работа. Напоследък обаче той се е превърнал в модно място с барове и магазини, а много стари сгради са реставрирани. Има интересен нощен живот, а в много таверни има групи на живо, които свирят традиционна музика. Не е предимно туристическо място, тук можете да се запознаете с модерния гръцки начин на нощен живот.

10. Пирея: Пирея, на 10 км югозападно от Атина, е третият по големина град в Гърция и нейното основно пристанище. За пръв път е заселен в епохата на Темистокъл, около 478 г. пр.н.е., когато са построени Дългите стени и градът се разгръща по плановете на архитекта Хиподам. В миналото Пирея е била смятана за по-важна от Атина, но сега това се е променило. Градът е разделен на три части: Голямото пристанище, марината Зеа и Микролимано (малко пристанище). Голямото пристанище е главното пристанище и начало на много фериботни маршрути до гръцките острови и Италия. Пристанище Зеа, от другата страна на полуострова, е началната точка на корабите на подводни криле, които се отправят към Сароническия залив. То е и едно от най-големите яхтени пристанища в Средиземноморието. Микролимано, североизточно от Zea Marina, е красиво малко пристанище с яхти и рибарски лодки. Районът е прекрасен, но скъп и пълен с модерни барове, кафенета и ресторанти.

Как да стигнем до Атина

Със самолет: Атина се обслужва от El. Бенизелос в Спата, на 21 км източно от Атина. В допълнение към стандартните съоръжения като кафенета, ресторанти, магазини и банки, летището разполага и с хотел за транзитни пътници. www.aia.gr

Автобусен транспорт: В Атина има две основни междуградски автогари. Терминал А се намира на около 7 км северозападно от площад “Омоноя” на улица “Кифису” 100 и предлага маршрути до Пелопонес, Йонийските острови и Западна Гърция. Терминал Б се намира на около 5 км от площад Омоноя и предлага маршрути до централна и северна Гърция, както и до Евия. Посетителите могат да се възползват от разписанието на междуградските автобуси на EOT (Националната туристическа организация).

Влак: В Атина има и две железопътни гари, разположени на няколкостотин метра, на 1 км североизточно от площад Омоноя. На гара Ларисис, на улица Делигиани, се приемат влакове по стандартните линии за Централна и Северна Гърция. Тя обслужва и всички международни превози през Солун. Гара Пелопонес, на улица Сидиродромон, обслужва влаковете по теснолинейката за Пелопонес, включително пристанището на Патра.

Придвижване из Атина

Летище Атина: Летището е разположено в близост до градовете Маркопуло, Коропи, Спата и Луца, на около 21 км източно от центъра на Атина. До летището се стига лесно по Attiki Odos – шестлентова магистрала. Общественият транспорт до Атина и пристанище Пирея се осигурява от метро, железница и експресни автобуси, което осигурява ефективен транспорт за пътуващите със самолет и улеснява връзката с ключови туристически забележителности.

Автобуси – тролейбуси: В центъра на Атина използването на автобус или тролейбус не е наложително. Всички основни и интересни забележителности на града се намират на пешеходно разстояние. Въпреки това, в случай че ви се наложи да ги използвате, те обикновено работят от 6 часа сутринта до полунощ, с изключение на някои автобуси, които се движат денонощно между Атина и Пирея. Тролейбусът работи от 5 часа сутринта до полунощ. Билетите трябва да бъдат закупени преди да влезете в автобуса в един от многобройните “периптери” (павилиони).

Метро: Метрото е най-добрият начин за придвижване в центъра на града. То е бързо и ефективно. Билети можете да закупите на метростанциите. www.ametro.gr

Трамвай: Трамвайната мрежа в Атина свързва центъра на града (площад Синтагма) с южните (крайбрежни) предградия. www.tramsa.gr

Крайградска железница (Proastiakos): Тя обслужва пътуванията между Атина и Ел. Venizelos Athens International Airport, като има спирки и до Коринт. www.proastiakos.gr

Таксита: Всички таксита са жълти и са оборудвани с таксиметров апарат. Трябва да имате предвид, че много таксиметрови шофьори могат да качат допълнителни пътници, дори ако вече са платили таксата.

Времето в Атина

Климатът в Атина е типичен средиземноморски климат с мека зима и сухо лято. Юли и август са най-горещите месеци със средна температура от 28ºC. Въпреки това температурата често се покачва над 40ºC. Тези летни месеци са известни в Гърция със силния вятър, духащ от север – Мелтеми. Септември е месецът, в който горещините започват да намаляват, а от време на време има и валежи.