Фокида е област в Централна Гърция, разположена в северната част на полуостров Пелопонес. Той има дълга и богата история, чиито корени датират от древни времена.

Името Фокида е използвано за първи път от Омир в епическата му поема “Илиада”, за да обозначи тази област като административен регион на Древна Гърция. По време на класическата древност тя е известна и като Фокида и по това време е един от най-могъщите градове-държави в региона.

Фокида е била населена още през неолита и оттогава е непрекъснато обитавана. По време на римското владичество Фокида е под римска власт и остава такава до около 400 г., когато става част от Византийската империя. През 1204 г. от н.е. Фокида попада под франкско владичество, след като е завладяна от кръстоносците, които я кръщават “Campagna di Negroponte”. След това Фокида е под венециански контрол до 1687 г., когато отново попада в ръцете на Османската империя до 1829 г., когато Гърция получава независимост от османското владичество и Фокида отново става част от днешна Гърция.

Днес Фокида е планински регион с множество археологически обекти, като например Делфи, който се намира на планината Парнас и е дом на някои от най-важните антики от древногръцката цивилизация, включително няколко храма, посветени на Аполон и Атина. В столицата Амфиса има останки от древногръцката цивилизация, както и византийски паметници като замъци, църкви и манастири, които са запазени и до днес.

Кои са някои от основните градове и селища в района на Фокида в Централна Гърция?

Основните градове в областта Фокида са:

1. Амфиса – столицата на Фокида, разположена в покрайнините на Делфи. Тук се намират много археологически обекти, църкви и манастири, датиращи от древни времена.

2. Галаксиди – крайбрежен град, известен с архитектурата си от XIX в. и местните морски деликатеси.

3. Итеа – Намира се близо до Делфи, на брега на Коринтския залив. Той е популярна туристическа дестинация с красивите си плажове, спиращите дъха гледки и многобройните дейности на открито.

4. Нафпактос – Пристанищен град, разположен на северния бряг на Фокида, на входа на Коринтския залив. Има дълга история, датираща от класическата древност, когато е бил важен търговски център за Древна Гърция.

5. Термопили – Мястото на една от най-известните битки в Древна Гърция между гръцките сили, водени от цар Леонид, и персийските сили, водени от Ксеркс I, през 480 г. пр. н. е. Днес е популярна туристическа атракция с музея, посветен на тази битка, както и с други паметници, свързани с това събитие, като Паметника на Леонид, Паметника на Долината на смъртта, Паметника на река Сперхей и др.

Кои са основните туристически дестинации, които трябва да се видят в района на Фокида?

Основните туристически дестинации, които трябва да се видят в района на Фокида, са:

1. Делфи – това древно място е дом на някои от най-важните антики от древногръцката цивилизация, включително няколко храма, посветени на Аполон и Атина. Известен е още като “Пъпът на света” и е смятан за едно от най-свещените места в цяла Гърция.

2. Нафпактос – пристанищен град, разположен на северния бряг на Фокида, на входа на Коринтския залив, има дълга история, датираща от класическата древност, когато е бил важен търговски център за Древна Гърция. Днес е популярна туристическа дестинация с добре запазения си венециански замък, корабостроителниците и многото църкви от различни епохи като византийската, франкската и османската.

3. Галаксиди – крайбрежно градче, разположено на Коринтския залив, с архитектура от XIX в., местни морски деликатеси и зашеметяващи гледки. Тук се намират и множество музеи, галерии и културни събития през цялата година.

4. Термопили – Мястото на една от най-известните битки в Древна Гърция между гръцките сили, водени от цар Леонид, и персийските сили, водени от Ксеркс I, през 480 г. пр. н. е. Днес това място е популярна туристическа атракция с музея, посветен на тази битка, както и с други паметници

Кои са някои от основните неща, които могат да се правят от туристите в района на Фокида?

Посетете Древни Делфи – един от най-важните археологически обекти в цяла Гърция, известен като “Пъпът на света”, в който се намират някои от най-древните антики от древногръцката цивилизация.

Разгледайте Нафпактос – Пристанищен град, разположен на северния бряг на Фокида, на входа на Коринтския залив, има дълга история, датираща от класическата древност, когато е бил важен търговски център за Древна Гърция. Днес е популярна туристическа дестинация с добре запазения си венециански замък, корабостроителниците и многото църкви от различни епохи като византийската, франкската и османската.

Отпуснете се в Галаксиди – Разположен на Коринтския залив, този крайморски град е известен с архитектурата си от XIX век, местните морски деликатеси и зашеметяващите гледки. Освен това предлага множество музеи, галерии и културни събития през цялата година.

Посетете Термопилите – Мястото на една от най-известните битки в Древна Гърция между гръцките сили, водени от цар Леонид, и персийските сили, водени от Ксеркс I, през 480 г. пр. То се е превърнало в популярна туристическа атракция със своя музей, посветен на тази битка, както и с други паметници, свързани с това събитие, като Паметника на Леонид, Паметника на Долината на смъртта и Паметника на река Сперхей и др.

Пешеходен туризъм – Фокида е планински регион с множество туристически пътеки, които преминават през гори и стари села и предлагат впечатляващи гледки по пътя си.

Каква е традиционната кухня в района на Фокида?

Традиционната кухня на Фокида е силно повлияна от дългата ѝ история и разнообразните културни влияния. В нея има разнообразие от ястия, които варират от прости до сложни, което я прави идеална дестинация както за любителите на храната, така и за гастрономите.

Традиционните ястия в региона включват:

 • Агнешко с артишок – ястието се състои от бавно варено агнешко, приготвено с артишок, лук, чесън и билки, поднесено с ориз или картофи.
 • Dolmadakia (пълнени гроздови листа) – Това са малки рулца, направени от пълнени гроздови листа, пълни с ориз, билки и подправки. Обикновено се сервират като предястие или гарнитура.
 • Риба, печена в сол – това е популярно рибно ястие, което се приготвя чрез печене на рибата в дебел слой сол заедно със зеленчуци като домати, чушки и лук.
 • Фасолада (бобена супа) – Това е класическо гръцко ястие, приготвено от бял боб, варен в доматен бульон, овкусен с лук, чесън и билки.
 • Sfougato – Това е ястие от тиквички или други зеленчуци, смесени със сирене, яйца и билки и изпържени до златисто кафяво.

Какъв е климатът в района на Фокида в Централна Гърция?

Климатът в района на Фокида в Централна Гърция е като цяло средиземноморски. Лятото е горещо и сухо, като температурите обикновено достигат до средата на 30-те градуса по Целзий (90-те години по Фаренхайт). Зимите са меки и влажни, като температурите варират от 4 до 12 градуса по Целзий (40-54°F).

Времето във Фокида в Централна Гърция по Месеци

 • Януари: Времето през януари обикновено е меко и влажно, като температурите варират от 4 до 12 градуса по Целзий (40-54°F).
 • Февруари обикновено е малко по-хладен от януари, но все още е мек и влажен. Температурите варират от 3 до 13 градуса по Целзий (37-55°F).
 • Март е малко по-топъл, като температурите варират от 7 до 16 градуса по Целзий (45-61°F). Валежите могат да бъдат чести.
 • Април: През април се наблюдава повишаване на температурата и на слънчевото греене, като температурите обикновено варират между 11 и 20 градуса по Целзий (52-68°F).
 • Май носи топло време, като температурите достигат до 24 градуса по Целзий (75°F). По това време на годината обикновено е сухо.
 • Юни-август: Тези три месеца са най-горещите през годината, като средните температури достигат до средата на 30-те градуса по Целзий (90-те градуса по Фаренхайт). Нощите остават приятни благодарение на морския бриз, идващ от Егейско море. Обикновено през тези месеци е много сухо.
 • Септември: Септември бележи прехода към по-хладно време, тъй като лятото преминава в есента. Температурите варират от 17 до 25 градуса по Целзий (63-77°F). По това време на годината валежите се увеличават.
 • Октомври: Октомври носи още по-ниски температури и повече валежи от септември, въпреки че като цяло все още е сравнително мек. Температурите варират от 10 до 18 градуса по Целзий (50-64°F).
 • Ноември: Ноември е студен и влажен, като през някои нощи температурите падат до едноцифрени стойности по Целзий (-10°C/14°F или по-ниски). Средните дневни температури остават около 10-12 °C (50-54 °F), а валежите се увеличават значително в сравнение с другите месеци.
 • Декември: Декември е сходен с ноември по отношение на средните температури и валежите, но понякога може да падне сняг в по-високите части на планината, например в планинската верига Парнасос край град Делфи.

Кое е най-подходящото време от годината за посещение на област Фокида в Централна Гърция?

Най-доброто време от годината за посещение на област Фокида в Централна Гърция обикновено е от април до юни. През този период температурите са умерени, а валежите – слаби, което го прави идеален за дейности на открито, като пешеходен туризъм, плуване и разглеждане на местните градове. Освен това месеците от май до октомври са едни от най-популярните за туризъм в Гърция поради топлото време и дългите дни.

Безопасна ли е Фокида за туристите?

Да, Фокида като цяло е безопасна дестинация за туристите. Въпреки това, както при всички дестинации, важно е да се вземат необходимите предпазни мерки. Бъдете наясно със заобикалящата ви среда и избягвайте да се разхождате сами в непознати райони през нощта. Уверете се, че съхранявате ценните си вещи на сигурно място и внимавайте за джебчии в претъпканите райони.

Хотели във Фокида