Пелопонес е полуостров в Южна Гърция, оформящ най-южния край на Балканския полуостров. Има площ от 21 549 km². С основната част на Гърция е свързан чрез Коринтския провлак. През 1893 година провлакът е пресечен от построения Коринтски канал и така на практика Пелопонес се превръща в остров.

Райони:

Градове в Пелопонис

При влизане през Коринтския Провлак:

 • Лутраки – тих курорт с много добри хотели, плаж и казино.
 • Коринт – малък пристанищен град. Може да послужи като база за Микена. Намира се на няколко километра от древния Коринт, с руините на една от първите цивилизации на Гърция.

По северозападния маршрут:

 • Патра – третият по големина град в Гърция. Основен пункт за пристигане на фериботите от Италия и Йонийските острови. Тук се намират и някои от най-важните археологически паметници в Гърция, включително Римския одеон и крепостта на Патра. Карнавалът в Патра е един от най-големите фестивали в страната, привличащ хиляди посетители всяка година. Патра също така предлага множество места за хранене, които предлагат изкусителни гръцки специалитети и местни вина. Посещавайки Патра, очаквайте енергична атмосфера и гостоприемни местни жители.
 • Амалиада – Амалиада, разположен в западната част на Пелопонес в Гърция, е живописен град, известен с динамичната си местна култура, исторически забележителности и красиви природни пейзажи. Като посетители трябва да се възползвате от богатата история на града, като разгледате забележителности като археологическия обект Илида, древния Елис или манастира Фрагавила. Не пропускайте и девствените плажове Курута и Палуки, които предлагат перфектно съчетание от природна красота и съвременни удобства. Местната кухня на Амалиада, характеризираща се с традиционни гръцки деликатеси и пресни морски дарове, е друга основна притегателна сила. И накрая, не забравяйте, че Амалиада въплъщава гръцкия дух на “филоксения” (гостоприемство), така че не се колебайте да общувате с местните жители, за да научите повече за техния начин на живот.
 • Елафонисос е остров, който е известен с красивите си плажове, особено Елафониси. Освен богатата природна красота, туристите могат да се насладят на вкусната местна кухня, като опитат свежи морски дарове и традиционни гръцки ястия. Също така, не пропускайте да посетите археологическите разкопки на Павлопетри, един от най-старите потопени градове в света.
 • Кипарисия – Хубав град в центъра на Кипарисийския залив известен със своите очарователни стари улици с традиционни къщи и живописни таверни. Градът е разположен на подножието на гората Егалео и предлага впечатляващи гледки към Ионийско море. Важен туристически обект е средновековната крепост на горния град, от която се разкрива панорамна гледка към града и морето. Плажовете в района са изключително красиви, а някои от тях са място за размножаване на морските костенурки Caretta-Caretta. Кипарисия е също така близо до природен парк, където може да се насладите на природата и разнообразието на дивата животинска свят.
 • Пилос – Пилос е малък, но исторически значим град, разположен на югозападния край на Пелопонес, Гърция. Градът е известен със своето пристанище, средиземноморската архитектура и Неокласическия площад на Трианон. В рамките на кратка разходка можете да разгледате местните забележителности, включително замъка Ниокастро и музея на Пилос. Тази област е също така близо до плажа Войдокилия, един от най-красивите плажове в Гърция, и към Лагуна Гиалова, естествен резерват за редки видове птици. Освен това, гостите на града могат да се насладят на местната кулинария в традиционните таверни и ресторанти по улиците на града.
 • Метони – крайбрежен град на юг от Пилос. Основната му забележителност е добре запазен замък, който съдържа както венециански, така и османски елементи. В близост до замъка има малък, но чудесен плаж.
 • Корони е рибарско селище, което се е сгушило под голяма венецианска крепост, от която се открива красива гледка към пристанището с кафенета на тротоара и рибни ресторанти с пресни местни продукти и автентична гръцка кухня. Точно преди Корони се намира красивият девствен плаж Зага, а отвъд него има много други плажове.
 • Каламата – главен град на провинция Месиния. Известен със своите маслини, но също така и приятен град с привлекателен морски бряг и стилно ново яхтено пристанище.

По централния маршрут:

 • Немея – Типичен град за района, в който се намират интересни антични и византийски паметници.
 • Триполи – Центърът на административната област, третият по големина град в региона.
 • Ано Долиана – Малко и живописно планинско селце, от което се открива красива гледка към платото Триполи и околния регион. Почти изоставено през зимата и оживяващо през лятото.
 • Спарта – Този исторически град има население от 10 000 души. Разполага с две основни пътни артерии, които правят достигането му наистина лесно. На запад от града е разположена красивата планина Тайгетос.
 • Мистрас – Мистрас се намира на 15 минути път с кола от Спарта. В него има забележителности, които заслужават да бъдат посетени като средновековният замък, Византийската катедрала и множество манастири.
 • Гитейон – Малко рибарско селище, в което има хубави ресторанти с морски дарове. Също така има и много плажове в района, посещавани предимно от местните жители. В близост до Пещерите на Дирос се намира голяма варовикова пещерна система, която се обикаля с лодка. Тук ще намерите мястото, където се смята, че Елена от Троя е започнала Троянската война. “Жената, която пуснала на вода хиляди кораби”.

По източния маршрут:

 • Аргос – Един от най-старите градове в Европа, Аргос може да се похвали с някои древни руини, включително амфитеатър, както и със средновековен замък.
 • Нафплио – Добра място за разглеждане на околността, която включва театъра Епидавър и Микена.
 • Спецес – Тук можете да откриете няколко прекрасни плажа, включително Агио Анаргири и Агия Параскеви, и да се насладите на различни водни спортове. Също така, не пропускайте да опитате местните морски делекатеси в една от таверните на брега на морето.
 • Порос – Порос е известен е със своята неокласическа архитектура, Кулата с часовник с панорамен изглед, Манастира на Зодохос Пиги и Лимоновата гора, обширна гора от лимонови и портокалови дървета. Плажовете на острова са истинско страхотни както за тези, които обичат да плувцат, така и за теи, които предпочитат само да се печат, а местната кухня, особено морските дарове, трябва задължително да се опита
 • Хидра – Хидра е известена с красивите си каменни къщи. Мястото е дом на много артисти и има богата история и култура, включително музеи като Музея на постбизантийско изкуство и исторически места като Манастира на Профет Илия. Хидра е популярна и със своите прекрасни плажове и чисти води. Местните таверни предлагат вкусни морски деликатеси, а по брега има прекрасни малки магазини и галерии. Най-доброто време за посещение е през пролетта и есента, когато времето е умерено и островът не е толкова пренаселен.
 • Толо – Толо е популярен сред туристите заради прекрасния си пясъчен плаж и кристално чистите води. Регионът е богат на история с близост до важни археологически обекти като Микини, Епидавър и Нафплио. Местната кухня е разнообразна, с акцент върху морските деликатеси, а местните вина са отлични. Толо е подходящо както за семейни ваканции, така и за романтични пътувания.
 • Епидавър – Живописно крайбрежно селце, в близост до един от най-известните антични театри. През лятото може да гледате антична пиеса.
 • Леонидио – типичен добре запазен стар град в района
 • Кипариси – Малко (с население около 400 души), красиво селце, съчетаващо море и планина. Идеално за любителите на планинските преходи.
 • Монемвасия – Гибралтарската скала на Гърция. Наистина красива с древен град, обграден със стени.
 • Метана – Метана е град и бивша община на полуостров Пелопонес, Гърция. След реформата на местното самоуправление от 2011 г. е част от община Троизиния-Метана, на която е общинска единица. Общината е с площ от 50,161 km². Метана е разположен на вулканичен полуостров, прикрепен към Пелопонес

По западния маршрут:

 • Кало Неро Кипарисия – Днес селото се е превърнало в добре организиран туристически курорт с всички необходими удобства като таверни, апартаменти, кафе-барове и хубави плажове.
 • Гялова – изключително красиво рибарско селище в близост до Пилос в югозападната част на страната. Има няколко хубави хотела, в които да отседнете, както и отличен къмпинг. Селото може да се похвали и с няколко прекрасни заведения за хранене, като нито едно от тях не е твърде скъпо.
 • Финикунда – По-малък град на около 10 минути път с кола от Метони. Той е малко по-туристически, но предлага прекрасни плажове и няколко приятни таверни.

По централния маршрут:

 • Долината Лусиос – люлката на гръцката революция за независимост, заобиколена от красиви села и исторически обекти.
 • Мани – югоизточният край на континентална Европа, едно от най-суровите места на Пелопонес в исторически времена, сега приютяващо много интересни села, гледки и плажове.

По източния маршрут:

 • Порто Хели – крайбрежен курортен район

История на Пелопонес

От VI в. пр.н.е. Спарта доминира в Пелопонес и принуждава съседите си, включително Аркадия, да се присъединят към нейната Пелопонеска лига и да се сражават в нейните войни. Спартанското военно господство, което позволявало тази намеса в аркадските дела, било внезапно прекратено през 371 г. пр.н.е., когато Епаминонд и неговата тебска армия решително разгромили спартанската армия при Леуктра. Вследствие на това е създадена Аркадската лига, която обединява различни градове на Аркадия във федерална лига.

След създаването си Аркадската лига играе активна роля в политиката на Пелопонес. През 362 г. пр.н.е. обаче въпросът дали да продължи да бъде съюзник на Теб става толкова актуален, че разделя Аркадската лига. Затова градовете от лигата се оказват на различни страни в битката при Мантинея.

След битката и края на хегемонията на Теба влиянието на Аркадската лига намалява. Въпреки че никога не възвръща значимостта си, която е имала през 360-те години, Аркадската лига под някаква форма – дали е продължение или пресъздаване на първоначалната лига, не е ясно – продължава да съществува в годините след битката при Мантинея.

Различни сведения сочат, че лигата е продължила да съществува поне до III в. пр. Датата на окончателното ѝ изчезване е несигурна, но най-късно е изчезнала през 230 г. пр. н. е., когато аркадските градове се присъединили към Ахейската лига.

След рухването на римската власт на запад Аркадия става част от Византийската империя. Аркадия остава селска, уединена област, а жителите ѝ стават пословични като примитивни пастири, водещи прост пастирски, неизкушен, но щастлив живот, дотолкова, че Аркадия може да се отнася до някакъв въображаем идиличен рай, увековечен от Еклогите на Вергилий, а по-късно и от Якопо Саназаро в пасторалния му шедьовър “Аркадия” (1504 г.).

След Четвъртия кръстоносен поход районът става част от Ахейското княжество. В средата на XV в. регионът попада в ръцете на османските турци с някои изключения през XVI в. за няколко години. Латинската фраза Et in Arcadia ego, която обикновено се тълкува в смисъл на “Аз също съм в Аркадия” или “Аз съм дори в Аркадия”, е пример за memento mori, предупредително напомняне за преходния характер на живота и неизбежността на смъртта. Фразата най-често се свързва с картината на Никола Пусен от 1647 г., известна още като “Аркадийските овчари”. На картината фразата се появява като надпис върху гробница, открита от младежки фигури в класическо облекло.

След 400-годишна окупация от османците Аркадия е център на гръцката война за независимост, в която побеждават в битките си, включително в Триполи. След победоносна революционна война Аркадия най-накрая е включена в новосъздадената гръцка държава. В Аркадия се наблюдава икономически растеж и малка емиграция. През XX в. Аркадия претърпява значителна загуба на население поради емиграция, най-вече в Северна и Южна Америка. Много аркадийски села губят почти половината от жителите си и се появяват опасения, че ще се превърнат в градове-призраци. Понастоящем населението на Аркадия е по-малко от това на Коринтия.

Климат

Климатът на Пелопонес, полуостров в южна Гърция, е типично средиземноморски. Това означава, че има горещи, сухи лета и меки, влажни зими. През летните месеци (юни до август) температурите могат да достигнат до 30-35 градуса Целзий (86-95 градуса по Фаренхайт), докато през зимата (декември до февруари) обикновено се движат между 10-15 градуса Целзий (50-59 градуса по Фаренхайт), макар че може да стане по-студено, особено в планинските райони. Най-доброто време за посещение заради умерения и приятен климат са пролетта (април до юни) и есента (септември до ноември).

Език

В този регион се говори гръцки език, както и обичайните чужди езици като английски или немски, за да се обслужват туристите.

Как се Стига до Пелопенес

 • От Атина с кола – това позволява спиране на места, които си заслужават по пътя към повечето части на Пелопонес. Нафплио е на 2 часа път, Спарта – на 4 часа, Патра – на 2½ часа, Каламата – на 3 часа и 45 минути (3 часа с експресен автобус без спиране).
 • От Атина – с влак, като се използва влакът Proastiakos Athens, който се движи от международното летище в Атина по целия северен маршрут до Киато и Айгио и дори до Патра чрез прикачване на автобус (със същия билет).
 • От Атина – с ферибот от пристанище Пирея до Сароническите острови Порос, Хидра или Спецес. За достъп до континента със същия ферибот може да се слезе на пристанището на Метана или Галатас (през град Порос) или Коста. Там има и агенции за коли под наем.
 • От Западна Гърция / Ипирос до Патра през моста Рио – Антирио.
 • До пристанището на Патра има много фериботи всеки ден от Италия и Йонийските острови.

Какво да Видите в Пелопенес

Древни и исторически обекти

 • Древен Коринт. Реликвите на известния град, в който Свети Павел е живял и преподавал известно време. Наблизо се намират замъкът Акрокоринтос и противопоставящият се Пентескойфи.
 • Древна Олимпия: Първоначално олимпийските игри са се провеждали в Олимпия в чест на Зевс.
 • Микена: От хълма, на който е бил разположен дворецът, се вижда през Арголида до Сароническия залив.
 • Епидавър – Древен театър: Малък град (полис) в Древна Гърция, на брега на Сароническия залив. Един от най-големите антични театри в света.
 • Нафплио – красив пристанищен град в Пелопонес в Гърция.
 • Мантинея, останки от древния град
 • Немея
 • Епическият храм на Аполон, в средния западен район, в Басае – обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Тъй като храмът се разрушава, той е покрит с огромна шатра, за да се запази, доколоот това е възможно.
 • Вила на Херодос Атик, древноримска вила на Херодос Атик, в покрайнините на община Долиана.
 • Пилос – Голям залив и град на западния бряг на Пелопонес.
 • Историческите селища в долината на река Лузиос. В северозападната част на Аркадия. Най-известното е Димицана. Построен е върху руините на древния град Теутис. Всички те са взели участие в гръцката революция през 1821 г.
 • Римски реликви в Патра и съответния музей.
 • Средновековният замък Хлемуци на северозапад.

Природни Забележителности

 • Коринтски канал : Строителите са прокопали канала през провлака на морското равнище. Дължината му е 6,3 км и е построен между 1881 и 1893 г.
 • Пещерата Дирос, близо до едноименния град в Мани, Лакония, Гърция.
 • Река Ладон
 • Долините на реките Лусиос и Неда
 • Железопътна линия Диакофта-Калаврита
 • Порто Кайо, южният край на Европа

Какво да Правите в Пелопонес

 • Скокове с бънджи в Коринтския канал
 • Уиндсърфинг

Традиционни Местни Храни

 • “Псистария” или “Сувла” (означаващо печена храна като цяло, а също и уред за печене)
 • Гуронопула (печено прасе),
 • Арнаки Сувлас (печено агнешко)
 • Контосувли (обикновено печени парчета свинско месо)
 • Пасто (пушено свинско месо)
 • Луканико (регионален колбас с портокал) от южната част на страната
 • Кокорас Красатос или Кокорас Хориатикос (петел във винен сос или петел, приготвен в страната)
 • Гида Врасти (яхния от коза) от североизточната част на страната.

Всяко от местните производства на маслини (особено в югозападната част), грозде (особено в североизточната част) и портокали (особено в североизточната част).

Други типични гръцки храни, като например: Хориатики Салата/Horiatiki Salata (смесена салата), Тури Саганаки/Tyri Saganaki (пържено сирене), Кокинисто/Kokkinisto (яхния с доматен сос), Тиропитакия/Tyropitakia (питки със сирене), Сувлаки/Souvlaki, Пастицио/Pastitsio (паста на фурна), Гемиста/Gemista (пълнени зеленчуци) и др.

Традиционни Местни Напитки

 • Узо, (алкохол)
 • Ципуро, ликьор от грозде
 • Агиоргитико, бяло сухо вино
 • Мавродафини, сладко тъмночервено вино в района на Патра
 • Мошато, сладко червено вино
 • Мосхофилеро, бяло сухо вино
 • Ксиномавро, червено сухо вино
 • Фрапе (кафе)

Какво Друго Може да Правите

 • Отседнете в Нафплио и посетете древните забележителности (Древна Олимпия, Епидавър, Микена, Аргос, Коринт, Мистра, Спарта), по една дестинация на ден.
 • От пристанище Килини в северозападната част на Пелопонес фериботи обслужват Йонийските острови Кефалония и Закинтос.
 • От пристанището на Патра ежедневно има много фериботи до Италия
 • От остров Китера на всеки няколко дни има кораби до остров Крит