Арголис е историческа и географска област, разположена в североизточната част на полуостров Пелопонес в Гърция. Граничи с Арголическия залив на изток, с Коринтския залив на запад и с планинските вериги Аркадия и Коринтия на север.

Регионът на Арголис е известен с богатата си история и археологически обекти. Един от най-известните обекти е древният град Микена, който е бил център на микенската цивилизация и се смята, че е бил дом на легендарния цар Агамемнон. Други забележителни археологически обекти в Арголис са древният театър в Епидавър, древният град Тиринс и Херайонът в Аргос – светилище, посветено на богинята Хера.

В допълнение към историческото и археологическото си значение Арголис е популярна туристическа дестинация поради своята живописна красота. Регионът се отличава с разнообразен пейзаж, вариращ от сурови планини до плодородни равнини и живописни плажове. Посетителите могат да разгледат традиционни гръцки села, да се разхождат в планините или да релаксират на плажовете на Арголическия залив.

Арголис е известен и със селскостопанското си производство, особено с цитрусовите плодове и маслините. В региона се намират няколко малки села и градове, всеки от които има свой собствен уникален характер и традиции. Някои от най-големите градове в Арголис са Нафплио, Аргос и Триполи.

Като цяло Арголис е очарователен регион с богата история, красиви пейзажи и жизнена култура. Той предлага на посетителите възможност да изследват древни руини, да се запознаят с традиционния гръцки живот и да се насладят на природната красота на гръцкия полуостров Пелопонес.

Градове в Арголис

 • Аргос – Един от най-старите градове в Европа, Аргос се гордее с някои древни руини, включително амфитеатър и средновековен замък.
 • Епидавър – живописно крайбрежно село, в близост до един от най-известните антични театри. През лятото можете да гледате антична пиеса.
 • Ермиони – Рибарско селище с няколко луксозни хотела в покрайнините му.
 • Кивери – Малък морски курорт по пътя към Аркадия.
 • Нафплио – Добра база за опознаване на околността, която включва театъра Епидавър и Микена.
 • Портохели – Космополитен курорт, често посещаван от бившето гръцко кралско семейство.
 • Термизия – Малък селски град на брега на морето, близо до огромното селище Порто Хидра и неговото пристанище, добре познато сред любителите на плаването.
 • Толо – популярен летен курорт.

Други Популярни Дестинации в Района на Арголис

 1. Коста – Туристически район в съседство с Порто Чели.
 2. Лерна – Мястото, където Херакъл извършва втория си труд, който се състои в унищожаването на Хидрата – звяр с девет глави.
 3. Микена – Могъщ град, който доминира над голяма част от Южна Гърция от 1600 г. пр.н.е. до 1100 г. пр.н.е.
 4. Тиринс – Един от най-важните центрове на микенския свят.ь

Как се Стига до Арголис

Със самолет

Най-близкото международно летище е Athens International Airport (ATH/LGAV) в Атина. Оттам можете да стигнете до Арголис с кола по магистрала А7 или да вземете автобус от централната автогара в Атина (до нея се стига с експресен автобус X93 от летището).

Можете също така да летите до международното летище Каламата (KLX/LGKL) в Месиния и да използвате магистрала A7 с кола. Има и автобусна линия, свързваща Каламата с Аргос и Нафплио, но тя се движи само два пъти седмично в петък и неделя. (юли 2022 г.)

С автобус

Арголис е свързан с Атина с автобуси, които тръгват от централната автогара на Атина в Кифисос. Оттам можете да вземете автобус до Аргос, Нафплио, Краниди и Архея Епидаврос. Автобусите могат да спират и в няколко селища по пътя, някои от които могат да представляват интерес за пътуващите.

Автобуси пътуват и от Солун в понеделник, вторник, сряда, петък и събота, а от Триполи – всеки ден без събота. (юли 2022 г.)

Редки превози (два пъти седмично) се извършват от Патра и Каламата.

С влак

Няма влакови услуги до Арголис (от юли 2022 г.).

С кола

До Арголис може да се стигне по магистрала A7 или по националния път EO7 (по-бавен и с повече завои).

Придвижване из Арголис

С автомобил

В Арголис се пътува лесно с автомобил, тъй като разстоянията между селата, градовете и градчетата са малки. Автомобилът може да бъде наистина полезен, ако не искате да разчитате на автобусите и искате да посетите места, до които не може да се стигне или които са рядко свързани с автобуси.

С автобус

Ktel Argolidas е регионалният автобусен оператор в Арголис. Автобусите се движат на местно ниво между много градове, градчета и села, въпреки че до някои дестинации те може да са редки.

Какво да Видите в Арголис

 • Микена – дом на древния Акропол на Микена, включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.
 • Гръцките пирамиди, като най-известната от тях е пирамидата в Елиникон, за която се смята, че е построена по време, съвпадащо със строежа на пирамидите в Египет.
 • Древният театър в Епидаврос, смятан за най-съвършения древногръцки театър по отношение на акустиката и естетиката.
 • Древният театър в Аргос, смятан за едно от най-големите архитектурни постижения в Гърция и реставриран през около 120 г. сл.
 • Крепостта Паламиди в Нафплио, построена от венецианците, от която се открива впечатляваща гледка към Арголическия залив, град Нафплио и околността.
 • Укрепеният акропол на Лариса в Аргос, който е бил в непрекъсната употреба в продължение на деветнадесет века и сега е отворен за посетители.
 • Археологическият обект Асини, близо до Толо.
 • Тиринс, микенски археологически обект край Нафплио, обявен от ЮНЕСКО за обект на световното културно наследство през 1999 г.
 • В Арголис има голям брой музеи, вариращи от Археологическия музей на Микена до Военния музей в Нафплио.
 • В Арголис има и редица манастири и интересни църкви, които са отворени за посещение в определени часове на деня.

Какво да Правите в Аргос

 • Плувайте във водите на Арголис, чиито плажове са навсякъде по крайбрежието. Има и много по-малки, скрити плажове, до които понякога се стига само по пътека или по море, които предлагат по-тихо и спокойно преживяване от големите организирани плажове.
 • Гледайте пиеса в световноизвестния театър в Епидаврос.
  Направете еднодневен круиз от Толо до близките острови.

Каква е Типичната за Аргос Храна?

Регионът Арголис има богата кулинарна традиция, която съчетава гръцки и средиземноморски вкусове. Ето някои традиционни ястия, които могат да се сторят интересни на посетителите на района:

 1. Лаханодолмадес: Това са пълнени зелеви листа, напълнени със смес от ориз, смляно месо и билки, които след това се варят в доматен сос. Това ястие е популярно предястие или основно ястие в Арголис.
 2. Кокореци: Това е традиционно гръцко ястие, приготвено от агнешки или кози вътрешности, увити в черва и изпечени на скара. Често се сервира като улична храна или на специални събития като Великден.
 3. Revithada: Това е обилна яхния от нахут, която се овкусява с лук, чесън, зехтин и билки. Често се сервира с хляб и е популярно зимно ястие в Арголис.
 4. Халва: това е сладък десерт, приготвен от грис, захар и зехтин. Ароматизира се с канела и понякога съдържа ядки или стафиди.
 5. Тиганите: Това са палачинки в гръцки стил, които се приготвят от брашно, мляко, яйца и захар, след което се пържат в зехтин. Често се сервират с мед или сироп.
 6. Сирене Фета: Арголис е известен с висококачественото сирене фета, което се произвежда от овче мляко и се използва в много традиционни ястия като гръцка салата и спанакопита.
 7. Маслини Каламата: Тези маслини се отглеждат в района на Арголис и са известни с богатия си плодов вкус. Често се използват в салати или като закуска.

Kухнята на Арголис е ароматна, обилна и повлияна от средиземноморския климат и земеделското наследство на региона. Посетителите на района могат да опитат разнообразни традиционни ястия и местни продукти, които със сигурност ще задоволят всеки апетит.

Какви са Типичните за Аргос Напитки?

някои примери за традиционни напитки, които могат да бъдат интересни за посетителите на района:

 • Tsipouro: Това е традиционна гръцка спиртна напитка, произведена от дестилирани гроздови джибри. Той е подобен на италианската грапа и често се сервира като аперитив или дижестив. Tsipouro се използва и в кулинарията и е основна съставка на традиционното гръцко ястие октопод stifado.
 • Ouzo: Това е друга популярна гръцка спиртна напитка, която се ароматизира с анасон. Често се сервира като аперитив и традиционно се придружава от мезе – малки ястия, подобни на испанските тапас.
 • Вино: Арголис е известен с висококачественото си вино, което се произвежда от местни сортове грозде като Agiorgitiko и Moschofilero. Посетителите могат да опитат различни вина в местните винарни или таверни.
 • Фрапе: Това е популярна напитка от студено кафе, която произхожда от Гърция. Приготвя се чрез разклащане на разтворимо кафе, захар и вода в шейкър до образуване на пяна, след което се изсипва върху лед. Фрапето често се сервира с мляко или бита сметана.
 • Гръцко кафе: Това е силно, нефилтрирано кафе, подобно на турското кафе. Приготвя се в малък съд, наречен брики, и често се сервира със сладкиши, като например лукумадес (понички, напоени с мед) или баклава (сладък сладкиш от фило тесто и ядки).
 • Билкови чайове: Арголис е дом на различни билки и растения, които се използват за приготвяне на традиционни билкови чайове. Някои популярни сортове включват лайка, градински чай и планински чай.

Традиционните напитки в Арголис са ароматни и разнообразни, като има варианти за всеки вкус. Посетителите на района могат да се насладят на разнообразни спиртни напитки, вина и топли или студени напитки, които са дълбоко вкоренени в кулинарното наследство на региона.

Какво е Времето в Арголис?

Районът на Арголис има средиземноморски климат, който се характеризира с горещо и сухо лято и мека и дъждовна зима. Летният сезон продължава от юни до септември, като средните температури варират от 25°C до 30°C. По това време в региона има малко валежи и много слънце, което го прави популярна туристическа дестинация за плажуващите.

През зимните месеци от декември до февруари температурите са по-ниски, като средните стойности варират от 12°C до 15°C (54°F до 59°F). По това време в региона падат по-голямата част от валежите, като в планинските райони от време на време има снеговалежи.

Пролетта (от март до май) и есента (от октомври до ноември) са преходни сезони в Арголис, с меки температури и случайни валежи. Тези сезони са популярни сред посетителите, които искат да избегнат летните тълпи и да се насладят на по-меко време за дейности на открито като пешеходен туризъм и разглеждане на забележителности.

Като цяло климатът в Арголис е приятен, с много слънце и умерени температури през по-голямата част от годината. Въпреки това посетителите трябва да са подготвени за случайни валежи през зимните и ранните пролетни месеци, както и за високи температури и силно слънце през летния сезон.

Какво е Времето в Арголис по Месеци

Януари: Средна висока температура от 14°C и средна ниска температура от 5°C. Това е най-студеният месец от годината в Арголис, като в планинските райони от време на време има снеговалежи.

Февруари: Средна висока температура от 14°C и средна ниска температура от 5°C (41°F). Този месец е подобен на януари по отношение на температурите, но с малко по-малко валежи.

Март: Средна висока температура от 16°C и средна ниска температура от 7°C (45°F). Това е преходен месец, с меки температури и случайни валежи.

Април: Средна висока температура от 19°C и средна ниска температура от 9°C (48°F). Този месец бележи началото на пролетта, с по-високи температури и по-дълги дни.

Май: Средна висока температура от 24°C и средна ниска температура от 13°C. Това е приятен месец с меки температури и редки валежи.

Юни: Средна висока температура от 28°C и средна ниска температура от 17°C (63°F). Това е началото на лятото с топли температури и много слънце.

Юли: Средна висока температура от 30°C и средна ниска температура от 20°C (68°F). Това е най-горещият месец от годината в Арголис, с много слънце и малко валежи.

Август: Средна висока температура от 30°C и средна ниска температура от 20°C. Този месец е подобен на юли по отношение на температурите и времето.

Септември: Средна висока температура от 27°C (81°F) и средна ниска температура от 17°C (63°F). Това е краят на летния сезон с малко по-ниски температури и случайни валежи.

Октомври: Средна висока температура от 23°C и средна ниска температура от 12°C (54°F). Това е приятен месец с меки температури и случайни валежи.

Ноември: Средната висока температура е около 19°C, а средната ниска температура е около 11°C. През ноември има повишена вероятност за валежи, като през месеца има средно 7 дъждовни дни.

Декември: Средна висока температура от 16°C (61°F) и средна ниска температура от 8°C (46°F). Вероятността за валежи също е по-висока през декември, като през месеца има средно 9 дъждовни дни.

Хотели в Арголис