Ахея е историческа област, разположена в северната част на полуостров Пелопонес в Гърция. Наречен е на името на древния град Егея, който се е намирал в региона и е бил един от най-важните градове в древна Гърция.

Историята на Ахея датира от древни времена, когато е била населявана от ахейците, едно от основните древногръцки племена. Ахейците играят важна роля в развитието на древна Гърция и много известни исторически личности са родом от региона, включително философът Парменид, историкът Полибий и географът Паусаний.

По време на римския период Ахея е важен търговски център, а град Патра, който се намира в региона, се превръща в основен център на морската търговия. Регионът е известен и със селскостопанското си производство, особено с отглеждането на грозде и маслини.

Днес Ахея е популярна туристическа дестинация, известна с красивите си плажове, зашеметяващи пейзажи и богата история. Посетителите могат да разгледат древни руини и исторически обекти, включително древния град Егея, крепостта Патра и римските акведукти в Патра. В региона се намират и няколко известни винарни и лозя, а посетителите могат да опитат някои от най-добрите вина в Гърция.

Градове в Ахея

 • Патра – столица на региона и третият по големина град в Гърция. Доста невзрачен град. Основен пункт за пристигане на фериботи от Италия и Йонийските острови.
 • Акрата Акрата в Уикипедия – град и бивша община в Ахея.
 • Diakofto Diakopto в Уикипедия – Крайбрежният град е начална точка на зъбчата железница, която завършва в Kalavryta през дефилето Vouraikos и село Zachlorou. Пътуването нагоре по склона отнема около 1 час.
 • Калаврита – исторически град, построен по склоновете на планината Хелмос

Други Интересни Дестинации

 • Древна Аигейра – много интересен, но по-малко известен на туристите археологически обект, разположен на върха на планина с изглед към Коринтския залив и включващ добре запазен древен театър, описан подробно от географа Паусаний.
 • Плаж Калогрия – известен плаж до летище Араксос в Патра.
 • Логос – Село в непосредствена близост до Айгио.

Какво да Видите в Егея?

1. Древна Олимпия: Този археологически обект е бил дом на древните олимпийски игри и е един от най-важните исторически обекти в Гърция. Посетителите могат да видят останките от храмовете и стадионите, където са се провеждали игрите.

2. Винарска изба Ахая Клаус: Тази винарна е една от най-старите и най-известните в Гърция. Посетителите могат да разгледат лозята и да опитат някои от най-добрите вина в страната.

3. Крепостта Патра: Тази внушителна крепост се извисява над град Патра и предлага зашеметяваща гледка към околността. Посетителите могат да разгледат древните стени и кули и да се запознаят с историята на крепостта.

4. Мостът Рио-Антирио: Този впечатляващ висящ мост се простира над Коринтския залив и е един от най-дългите и красиви мостове в света. Посетителите могат да преминат по моста с кола и да се насладят на спиращите дъха гледки към водата и планините.

5. Ски курорт Калаврита: Този популярен ски курорт се намира в планините на Ахея и предлага отлични възможности за каране на ски и сноуборд. Посетителите могат да се насладят и на красивата природа и чистия планински въздух.

6. Железопътна линия Дякофто-Калаврита: Тази живописна железница минава през дефилето Вурайкос и предлага зашеметяващи гледки към планините и морето. Посетителите могат да се повозят на железницата и да се насладят на красивите пейзажи.

7. Езерото Цивлу: Това живописно езеро се намира в планините на Ахея и предлага красиви гледки към околността. Посетителите могат да се разходят из езерото и да се насладят на спокойната атмосфера.

8. Езерна пещера: В тази подземна пещерна система се намират редица зашеметяващи езера и водопади. Посетителите могат да изследват пещерите и да се възхитят на естествената красота на подземния свят.

9. Музей на Ахейската лига: Този музей разказва историята на древната Ахейска лига – конфедерация от градове-държави, създадена в региона през III в. пр. Посетителите могат да се запознаят с историята на лигата и да видят артефакти от този период.

10. Църквата “Св: Андрей: Тази красива византийска църква се намира в град Патра и е един от най-важните религиозни обекти в Гърция. Посетителите могат да се възхитят на зашеметяващата архитектура и да научат за историята на църквата.

Какво да Правите в Ахея?

1. Посетете Древна Олимпия: Този археологически обект е бил дом на древните олимпийски игри и е един от най-важните исторически обекти в Гърция. Посетителите могат да разгледат руините на храмовете и стадионите, където са се провеждали игрите, и да научат повече за историята на игрите.

2. Дегустирайте вино във винарска изба Achaia Clauss: Тази винарна е една от най-старите и най-известните в Гърция и посетителите могат да направят обиколка на лозята и да опитат някои от най-добрите вина в страната. Преживяването е не само приятно, но и образователно.

3. Разходка в дефилето Вурайкос: Дефилето Вурайкос е красиво природно чудо, разположено в сърцето на Ахея. Посетителите могат да направят пешеходен преход през дефилето и да се насладят на зашеметяващите пейзажи и дивата природа.

4. Каране на ски в ски курорта Калаврита: Този популярен ски курорт се намира в планините на Ахея и предлага отлични възможности за каране на ски и сноуборд. Посетителите могат да се насладят на красивите пейзажи и чистия планински въздух.

5. Разгледайте Пещерата на езерата: В тази подземна пещерна система се намират редица зашеметяващи езера и водопади. Посетителите могат да изследват пещерите и да се възхитят на естествената красота на подземния свят.

6. Посетете моста Рио-Антирио: Този впечатляващ висящ мост се простира над Коринтския залив и е един от най-дългите и красиви мостове в света. Посетителите могат да преминат по моста с кола и да се насладят на спиращите дъха гледки към водата и планините.

7. Отпуснете се на езерото Цивлу: Това живописно езеро се намира в планините на Ахея и предлага красиви гледки към околността. Посетителите могат да се разходят из езерото и да се насладят на спокойната атмосфера.

8. Разгледайте град Патра: Патра е третият по големина град в Гърция и е известен с богатата си история и красива архитектура. Посетителите могат да разгледат историческите сгради, музеите и кафенетата в града.

9. Посетете музея на Ахейската лига: Този музей разказва историята на древната Ахейска лига – конфедерация от градове-държави, създадена в региона през III в. пр. Посетителите могат да се запознаят с историята на лигата и да видят артефакти от този период.

10. Посетете карнавала в Патра: Карнавалът в Патра е един от най-големите и най-известните карнавали в Гърция и включва сложни паради, костюми и музика. Посетителите могат да се насладят на живата енергия и празничната атмосфера на този ежегоден празник.

Каква е Типичната за Района на Ахея Храна?

Кухнята на Ахея е типична за по-широкия регион на Гърция, като се набляга на пресни сезонни съставки и прости, ароматни ястия. Някои от най-популярните традиционни ястия в Ахея включват:

1. Кокореци: Това ястие се приготвя от агнешки или кози черва, увити около подправени карантии и изпечени на открит огън. Обикновено се сервира по време на фестивали и празненства.

2. Soutzoukakia: Това са дълги, пикантни кюфтета, приготвени от смляно говеждо или агнешко месо и овкусени с кимион, чесън и други билки. Често се сервират с богат доматен сос и ориз или картофи.

3. Tzatziki: Този освежаващ дип се приготвя от цедено кисело мляко, краставици, чесън и копър или мента. Той е популярна добавка към меса и зеленчуци на скара.

4. Gigantes plaki: Това ястие включва голям бял боб, приготвен в доматен сос с лук, чесън и билки. Често се сервира като вегетарианско основно ястие.

5. Stifado: Това обилно задушено ястие се приготвя от говеждо или заешко месо, лук и червено вино. Често се сервира с паста или картофи.

6. Pastitsio: Това ястие прилича на лазаня, но е с пластове паста, смляно месо и кремообразен сос бешамел. То е любима храна за утеха в Гърция.

7. Spanakopita: Това е солен сладкиш, приготвен от спанак, сирене фета и фило тесто. Това е популярно предястие или закуска.

8. Баклава: Този сладък сладкиш се приготвя от слоеве фило тесто, ядки и меден сироп. Той е популярен десерт в цяла Гърция.

9. Лукумадес: Това са малки кръгли понички, приготвени от мая, брашно и меден сироп. Те са популярна улична храна в Гърция и често се сервират на фестивали и панаири.

10. Koulouri: Това е кръгло хлебче, покрито със сусам. То е популярна храна за закуска в Гърция и често се продава от улични търговци.

Какви са Типичните за Района на Ахея Напитки?

В допълнение към вкусната храна, в Ахея можете да опитате и различни местни напитки. Ето няколко примера:

1. Вино: В Ахея се намират някои от най-старите и известни винарни в Гърция, които произвеждат редица червени, бели и розови вина. Някои от най-популярните сортове включват сухото червено вино Mavrodaphne, сладкото бяло вино Muscat of Patras и полусладкото червено вино Agiorgitiko.

2. Tsipouro: Това е силен дестилат, произведен от остатъка от производството на вино. Той е подобен на други гръцки спиртни напитки като узо и раки и често се сервира като дижестив или аперитив.

3. Бира: В Ахея се разраства производството на крафт бира, като няколко местни пивоварни произвеждат редица висококачествени бири. Сред най-популярните пивоварни са Mythos, 7Gates и Nissos.

4. Кафе: Кафето е важна част от гръцката култура, а в Ахея има множество кафенета и кафенета, които предлагат вкусни еспресо напитки и традиционно гръцко кафе. Много местни жители се наслаждават и на фрапе – освежаваща напитка от студено кафе, приготвена от разтворимо кафе, захар и мляко.

6. Билкови чайове: Гърция е известна с вкусните си билкови чайове, които често се приготвят от местни билки и растения. Някои популярни сортове в Ахея включват планински чай (сидерит), лайка и градински чай.

Времето в Ахея

Климатът в Ахея е типично средиземноморски, с горещи и сухи лета и меки и дъждовни зими. Регионът е разположен на северния бряг на полуостров Пелопонес и се влияе от Егейско и Йонийско море.

През летните месеци (юни-август) температурите в Ахея достигат до около 30-35 °C, като влажността е ниска и валежите са малко. Това е пиковият туристически сезон в региона, като много посетители идват, за да се насладят на плажовете, водните спортове и други дейности на открито.

През зимните месеци (декември-февруари) температурите в Ахея обикновено варират между 5-15°C (41-59°F), с по-чести валежи и понякога сняг в планините. Това е по-спокойният период от годината за туризъм в региона, но все пак предлага възможности за дейности на открито като пешеходен туризъм, каране на ски и разглеждане на исторически обекти.

Сезоните през рамото – пролетта (март-май) и есента (септември-ноември) – също са приятно време за посещение на Ахея, с меки температури, по-малко тълпи и цъфтящи диви цветя през пролетта и есенни листа и фестивали на реколтата през есента.

Като цяло климатът в Ахея е идеален за тези, които обичат топлото и слънчево време и дейностите на открито. Посетителите могат да се възползват от многото плажове, туристически пътеки и исторически обекти през цялата година и да се насладят на природната красота и културното наследство на региона през всички сезони.

Времето в Ахея по Месеци

 • Март: Температурите започват да се повишават през март, като средните максимални стойности са около 16°C, а минималните – около 8°C. Валежите все още са доста чести, но има и слънчеви дни. Март е подходящо време за дейности на открито, като пешеходен туризъм и опознаване на природата.
 • Април: Април е един от най-подходящите месеци за посещение на Ахея, с комфортни температури и сравнително малко валежи. Средните максимални температури са около 20°C, а минималните – около 11°C. Това е добро време за посещение на плажовете и разглеждане на древните забележителности без тълпите в пиковия сезон.
 • Май: Май също е добър месец за посещение на Ахея, като температурите продължават да се повишават, а валежите стават по-редки. Средните максимални температури са около 25°C, а минималните – около 15°C. Това е подходящо време за дейности на открито като плуване, пешеходен туризъм и разглеждане на забележителности.
 • Юни: Юни бележи началото на активния туристически сезон в Ахея, като средните температури през деня са около 30°C, а през нощта – 20°C. Валежите са редки, а плажовете са популярни сред посетителите. Това е подходящо време за практикуване на водни спортове и други дейности на открито.
 • Юли-август: Това са най-горещите и най-сухите месеци в Ахея, със средни температури от 20 до 30 градуса по Целзий (80-90 градуса по Фаренхайт). Това е най-натовареният период от годината за туризма в региона, като много посетители идват, за да се насладят на плажовете, нощния живот и други атракции.
 • Септември: Септември бележи началото на активния сезон в Ахея, като температурите започват да се понижават, а тълпите започват да намаляват. Средните максимални температури са около 27°C, а минималните – около 17°C. Това е добро време за посещение на плажовете и опознаване на провинцията без тълпите в разгара на сезона.
 • Октомври: Октомври е приятно време за посещение на Ахея, с по-ниски температури и редки валежи. Средните максимални температури са около 22°C, а минималните – около 12°C. Това е подходящо време за пешеходни преходи, разглеждане на историческите забележителности и наслаждаване на местната храна и вино.
 • Ноември-февруари: Това са най-студените и влажни месеци в Ахея, със средни температури около 10-15°C и чести валежи. Това е по-спокойният период от годината за туризъм в региона, но все пак предлага възможности за дейности на открито като пешеходен туризъм и каране на ски, както и за разглеждане на забележителности на закрито като музеи и исторически обекти.

Кое е Най-Доброто Време в Годината да Посетите Ахея?

Най-доброто време за посещение на Ахея, Гърция, зависи от вашите предпочитания и от това какво искате да правите по време на пътуването си. Ето и разбивка на различните сезони в Ахея:

Лято (от юни до август): Летните месеци са пиковият туристически сезон в Гърция, включително в Ахея. Времето е горещо и слънчево, а плажовете са в най-добрата си форма. Въпреки това тълпите могат да бъдат огромни, а цените – по-високи.

Пролет (от март до май): Пролетта е чудесно време за посещение на Ахея, ако искате да избегнете тълпите и да се насладите на умерени температури. Хълмовете и планините са зелени, а дивите цветя са в пълен разцвет.

Есен (от септември до ноември): Есента е друго чудесно време за посещение на Ахея. Температурите са все още топли, а тълпите са намалели. Морето все още е достатъчно топло, за да плувате в него, а есенната зеленина е красива.

Зима (от декември до февруари): Зимата е извън сезона в Ахея и много предприятия затварят. Времето може да бъде хладно и дъждовно, но ако търсите тихо бягство, това може да бъде добро време за посещение.

Aко търсите най-доброто време и плаж, посетете Ахея през лятото. Но ако искате да избегнете тълпите и да се насладите на по-меки температури, посетете Ахея през пролетта или есента. А ако търсите тихо бягство, зимните месеци може да са добър вариант.

Хотели в Ахея