Месения е древна област в югозападната част на полуостров Пелопонес в Гърция. Историята на Месения датира от древни времена и е регион с богата и сложна история.

През бронзовата епоха Месения е била място на могъщата микенска цивилизация, която оставя след себе си впечатляващи руини, като двореца на Нестор в Пилос. През архаичния период Месения е съперник на съседния град-държава Спарта и е известна със своите свирепи воини.

По време на Пелопонеската война през V в. пр.н.е. Месения и Спарта воюват една срещу друга, като в крайна сметка Месения е завладяна и става подвластна на Спарта държава. По-късно Месения е управлявана от Византийската империя, франките, венецианците и османските турци, като всички те оставят своя отпечатък върху региона.

През XIX в. Месения изиграва важна роля в гръцката война за независимост срещу Османската империя. Регионът е един от първите освободени и е място на няколко важни битки, като битката при Наварино през 1827 г., която бележи края на османското владичество в Гърция.

Днес историята на Месения личи от многобройните археологически обекти, като Древна Месена, Двореца на Нестор и замъците Пилос и Метони. Тези обекти са свидетелство за богатото културно наследство на региона и привличат посетители от цял свят, които се интересуват от изучаването на древната история на Гърция.

Градове в Месиния

Основните градове в област Месения са:

Каламата: Каламата е столица на Месения и е разположена на югоизточния бряг на региона. Тя е вторият по големина град в Пелопонес след Патра и е известна със своите плажове, исторически забележителности и културни събития.

Пилос: Пилос е живописен крайбрежен град, разположен в югозападната част на Месения. Известен е с древния си замък, залива Наварино и близкия плаж Войдокилия.

Месини: Месини: Месини е малък град, разположен в центъра на региона, близо до древна Месена. Той има очарователен исторически център и е добра база за разглеждане на близките археологически обекти.

Метони: Метони е крайбрежен град, разположен в югозападната част на Месения. В него има добре запазен венециански замък, пясъчни плажове и кристално чисти води.

Корони: Корони: Корони е крайбрежен град, разположен на югоизточния бряг на Месения. Той има очарователен стар град, средновековен замък и дълъг пясъчен плаж.

Кипарисия: Кипарисия: Кипарисия е град, разположен на западния бряг на Месения. Известен е с дългия си пясъчен плаж, традиционната си архитектура и историческия си замък.

Как да Стигнем от България до Месиния

Най-добрият начин да стигнете от България до Месения зависи от вашия бюджет, предпочитания за пътуване и ограничения във времето. Ето някои възможности за пътуване до Месения от България:

Със самолет: Най-бързият и удобен начин да стигнете до Месения от България е със самолет. Можете да вземете полет от летище София или Пловдив до летище Каламата, което е основното летище в Месения. Полетът отнема около 2 часа, а по този маршрут оперират няколко авиокомпании, сред които Aegean Airlines и Ryanair.

С автобус: Друг вариант е да вземете автобус от България до Атина, а след това да се прехвърлите на автобус до Месения. Има няколко автобусни компании, които обслужват този маршрут, включително KTEL и Flixbus. Пътуването отнема около 12-14 часа в зависимост от маршрута и автобусната компания.

С влак: Няма директна влакова връзка от България до Месения. Можете обаче да вземете влак от София до Атина и след това да се прекачите на автобус или влак до Месения. Пътуването отнема приблизително 26-28 часа, а по този маршрут пътуват няколко железопътни компании, сред които OSE и BDZ.

С кола: Ако предпочитате да шофирате, можете да наемете кола в България и да стигнете до Месения. Пътуването отнема около 16-18 часа в зависимост от маршрута и трафика. Ще трябва да преминете границата с Гърция, за което е необходим валиден паспорт или лична карта.

След като пристигнете в Месения, можете да разгледате многобройните забележителности на региона, включително неговите древни обекти, плажове и природни красоти.

Как да се Придвижваме из Месиния

С кола: Наемането на автомобил е популярен вариант за придвижване из Месения. Това ви дава възможност да опознаете региона със собствено темпо и да посетите отдалечени райони, които не са лесно достъпни с обществен транспорт. Има няколко компании за коли под наем, разположени на летище Каламата и в големи градове като Каламата и Пилос.

С автобус: Автобусната компания KTEL управлява широка мрежа от автобуси, които свързват големите градове и селища в Месения. Автобусите са евтин и удобен начин за придвижване, с чести разписания и разумни цени. Обикновено автобусите се движат от рано сутрин до късно вечер.

С такси: Такситата са лесно достъпни в Месения и могат да бъдат добър вариант за кратки пътувания или за комфортно разглеждане на региона. Такситата се измерват и тарифите се регулират от правителството, но винаги е добра идея да потвърдите цената с шофьора, преди да започнете пътуването.

С велосипед: Колоезденето е чудесен начин за опознаване на живописните маршрути и природата на Месения. В региона има няколко фирми за отдаване на велосипеди под наем, а в района има няколко велосипедни маршрута и пътеки.

Пеша: Месения е чудесно място за пешеходен туризъм, с много пътеки, които ви превеждат през живописни села, маслинови горички и сурови пейзажи. Някои от популярните туристически маршрути включват пътеката Меналон, планината Тайгетос и похода до плажа Войдокилия.

Какво да Видя в Месиния

Древна Месена: Древна Месена е един от най-добре запазените древногръцки градове в Гърция, разположен близо до град Каламата. На мястото се намират няколко добре запазени структури, включително стадион, театър и агора.

Плаж Войдокилия: Този плаж с форма на полумесец е един от най-красивите в Гърция. Намира се близо до град Пилос и е заобиколен от пясъчни дюни и кристално чисти води.

Дворецът на Нестор: Дворецът на Нестор е важен археологически обект, разположен близо до град Пилос. Дворецът датира от микенската епоха и се смята, че е бил дом на цар Нестор.

Замъкът в Каламата: Замъкът е разположен в сърцето на Каламата, датира от византийската епоха и предлага зашеметяваща гледка към града и Месенския залив.

Замъкът Метони: Този средновековен замък се намира на югозападния бряг на Месения и е построен от венецианците през 13-и век. Замъкът предлага зашеметяваща гледка към морето и е заобиколен от живописно рибарско селище.

Водопадите Полилимнио: Водопадите Полилимнио се намират близо до град Месини и представляват поредица от малки водопади и естествени басейни. Районът е популярен за пешеходни преходи и плуване.

Древна Олимпия: Въпреки че не се намира в Месения, древният град Олимпия е лесно достъпен от Месения и си заслужава да бъде посетен. Той е бил мястото на древните олимпийски игри и в него се намират няколко важни постройки, включително храмът на Зевс и стадионът.

Какво да Правя в Месиния

някои от най-добрите неща, които туристите могат да правят в района на Месения, Гърция:

Посетете плажовете: В Месения се намират някои от най-красивите плажове в Гърция, включително плажът Войдокилия, плажът Вромонеро и плажът Калогрия. Туристите могат да плуват в кристално чистите води, да релаксират на пясъчните плажове и да се наслаждават на зашеметяващите гледки.

Разглеждане на древни забележителности: В Месения се намират няколко древни обекта, сред които Древна Месена, Дворецът на Нестор и Храмът на Аполон Епикурий. Тези обекти дават представа за богатата история и култура на региона.

Посетете селищата: В Месения се намират няколко живописни села, сред които Пилос, Кардамили и Корони. В тези очарователни села туристите могат да изследват тесните улички, да се възхищават на традиционната архитектура и да опитат местна кухня.

Отидете на пешеходен туризъм: Месения е чудесна дестинация за любителите на пешеходни преходи, тъй като има няколко живописни маршрута, които предлагат зашеметяващи гледки към региона. Водопадите Полилимнио, планината Тайгетос и природният резерват Войдокилия са популярни дестинации за пешеходен туризъм.

Опитайте местната кухня: Месения е известна с вкусната си кухня, която включва пресни морски дарове, местни продукти и традиционни рецепти. Туристите могат да опитат местни специалитети, като октопод на скара, суцукакия (кюфтета) и пастели (сладки закуски със сусам).

Посетете замъците: В Месения се намират няколко добре запазени замъка, сред които замъкът Каламата, замъкът Метони и замъкът Корони. Тези замъци дават представа за бурната история на региона и предлагат зашеметяваща гледка към морето.

Посетете културни събития: В Месения се провеждат няколко културни събития през годината, включително музикални фестивали, художествени изложби и театрални представления. Туристите могат да се потопят в местната култура и да се докоснат до оживената художествена сцена в региона.

Традиционни за Месиния Храни и Напитки

Регионът Месения в Гърция има богата кулинарна традиция с разнообразие от вкусни ястия и местни специалитети. Ето някои от традиционните храни и напитки, които можете да намерите в Месения:

Маслини Каламата: Маслините Каламата са един от най-известните продукти на Месения. Те са големи, тъмни маслини с богат плодов вкус и се използват в много местни ястия.

Tsigarelli: Tsigarelli е традиционно месенско ястие, приготвено от сезонни зеленчуци като дива цикория, глухарче и горчица. Зелките се сваряват и след това се задушават със зехтин, чесън и лук.

Pasteli: Pasteli е традиционен гръцки сладкиш, приготвен от сусам и мед. Той е популярна закуска в Месения и може да се намери на местните пазари и в пекарните.

Сирене Talagani: Сиренето Talagani е традиционно сирене от Месения, което се произвежда от овче мляко. То има богат, пикантен вкус и мека, кремообразна текстура.

Октопод на скара: Октоподът на скара е популярно ястие в Месения, особено в крайбрежните райони. Октоподът се маринова в зехтин и лимонов сок, след което се изпича на скара до съвършенство.

Месенско вино: Месения има дълга традиция във винопроизводството и произвежда няколко висококачествени вина. Някои от най-популярните сортове включват Agiorgitiko, Moschofilero и Roditis.

Tsipouro: Tsipouro е традиционна гръцка спиртна напитка, произведена от дестилирано грозде. Той е популярна напитка в Месения и често се сервира като аперитив или дижестив.

Какво е Времето в Месиния

Климатът в Месения е средиземноморски и се характеризира с мека зима и горещо, сухо лято. Районът получава изобилие от слънце през цялата година, като летните месеци са най-горещи и най-сухи.

През летните месеци температурите могат да достигнат високи стойности от около 30-35°C (86-95°F) с ниска влажност, докато през зимата температурите могат да паднат до около 10-15°C (50-59°F). През летните месеци валежите обикновено са малко, но през зимата могат да се увеличат, като най-влажните месеци през годината са от ноември до февруари.

Крайбрежните райони на Месения обикновено са по-хладни през лятото и по-топли през зимата, отколкото вътрешните райони, поради умереното въздействие на морето. Като цяло климатът в Месения е приятен през по-голямата част от годината, което я прави идеална дестинация за дейности на открито като туризъм, плуване и разглеждане на многобройните исторически и културни забележителности в региона.

Времето в Месиния по Месеци

Април – май: Температурите в Месения започват да се затоплят през пролетните месеци, като средните максимални температури варират между 18-23°C, а минималните – между 9-14°C и 48-57°C. Валежите през този период са умерени, като от време на време се появяват дъждове и гръмотевични бури.

От юни до август: Лятните месеци в Месения са горещи и сухи, със средни максимални температури от 30-35°C (86-95°F) и минимални температури от 17-21°C (63-70°F). През този период валежите са рядкост, а регионът се радва на обилно слънцегреене.

Септември-октомври: Есенните месеци в Месения са меки и приятни, със средни максимални температури от 24-29°C (75-84°F) и минимални температури от 12-17°C (54-63°F). По това време валежите започват да се увеличават, но все още е сравнително сухо в сравнение със зимните месеци.

От ноември до март: Зимните месеци в Месения са по-хладни и влажни, като средните максимални температури варират от 13 до 17°C, а минималните – от 5 до 10°C. По това време валежите са най-много, като от време на време има бури и проливни дъждове.

Кое е най-Доброто Време за Посещаване на Месиния?

Най-доброто време за посещение на Месения зависи от вашите интереси и предпочитания.

Ако обичате топлото, слънчево време и дейностите на открито, като плуване и пешеходен туризъм, тогава летните месеци от юни до август са идеални. По това време регионът е оживен от туристи и се провеждат много събития и фестивали.

Ако предпочитате по-меки температури и по-малко тълпи, тогава пролетните и есенните месеци от април до май и от септември до октомври може да са по-подходящи. По това време времето е приятно за дейности на открито, като пешеходни преходи и разглеждане на многобройните исторически и културни забележителности в региона. Освен това може да се насладите на някои от известните фестивали на храната и виното в региона.

Като цяло Месения е целогодишна дестинация и най-доброто време за посещение зависи от личните ви предпочитания и интереси.

Хотели в Месиния